Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 01 november 2013 Daling aantal jongeren met alcoholvergiftiging in Noord-Holland Noord zet door

Gemeente Texel logoBron: Gemeente Texel - 28 oktober 2013, in Control of Alcohol - In Noord-Holland Noord zijn in de eerste helft van dit jaar minder jongeren met verschijnselen van alcoholvergiftiging naar het ziekenhuis gebracht. Medio 2012 stond de teller op 69 jongeren, tegenover 56 in 2013. Alcoholgebruik onder jongeren is een probleem in Noord-Holland Noord, ook al daalt sinds vorig jaar het aantal alcoholopnames van jongeren tussen de 10 en 18 jaar.

Daling alcoholvergiftigingen jongeren West-Friesland het sterkst

Landelijk stijgt het aantal jongeren met een alcoholvergiftiging, terwijl in de regio Noord-Holland Noord een daling te zien is. West-Friesland laat de meest gunstige cijfers zien. Daar wordt 1 op de 1900 jongeren met een alcoholvergiftiging naar het ziekenhuis afgevoerd. Vorig jaar was dit 1 op de 1500 jongeren. In de Kop van Noord-Holland heeft dit jaar 1 op de 1100 jongeren te veel gedronken, ten opzichte van 1 op de 900 vorig jaar. En in Noord-Kennemerland is 1 op de 1200 jongeren met te veel alcohol opgenomen, dit was vorig jaar 1 op de 900 jongeren. Kinderarts Arjen Verboom van het Westfriesgasthuis geeft aan dat in West-Friesland minder meisjes worden opgenomen dan in Noord-Kennemerland en de Kop van Noord-Holland. "Daarnaast daalt het aantal jongeren van 15 jaar en jonger dat met te veel alcohol op in het ziekenhuis belandt", aldus Verboom. In West-Friesland is 7,1 procent 15 jaar of jonger. In de Kop van Noord-Holland heeft 33 procent van de jonge tieners te veel gedronken en in Noord-Kennemerland 26 procent.

Samenwerking loont

Martin Smeekes, directeur ambulancezorg en arts, is erg blij met de daling van het aantal jongeren dat met alcoholverschijnselen wordt opgenomen." In Noord-Holland Noord wordt al jaren hard gewerkt aan het terugdringen van het verontrustende alcoholgebruik van jongeren. Dat werpt zijn vruchten af. Al kunnen we niet met zekerheid zeggen wat die daling veroorzaakt. We vermoeden dat de goede samenwerking tussen diverse partijen en de benadering van diverse kanten een belangrijke bijdrage hebben geleverd. Zo werken gemeenten, GGD, politie en hulpverleningsinstanties in de regio Noord-Holland Noord goed samen. Maar ook de jongeren zelf, hun ouders, scholen en horeca worden betrokken."

Sinds 2013 trekt de regio Noord-Holland Noord samen op om met het project 'In control of alcohol en drugs' om het alcoholprobleem onder de jeugd een halt toe te roepen.

Veelzijdige aanpak

Smeekes geeft voorbeelden van de acties die er op het gebied van handhaving, preventie en communicatie zijn gebeurd. "Er is bijvoorbeeld aandacht besteed aan lessen in het basis- en voorgezet onderwijs. Ook wordt er gecontroleerd of alcoholaanbieders de leeftijdgrens van 16 jaar hanteren (volgend wordt dit 18 jaar). Daarnaast zorgt goede communicatie voor een toenemende bewustwording van alcoholgebruik en de risico's daarvan onder jongeren, ouders en alcoholaanbieders." Kinderarts Arjen Verboom voegt eraan toe: "Onderdeel van de veelzijdige aanpak was ook de oprichting van een polikliniek Jeugd & Alcohol in 2007. Vanuit de polikliniek zie ik dat de begeleiding en voorlichting een grote steun is voor zowel de kinderen, als hun ouders.”

Alcohol én drugs

Onno van Veldhuizen is Burgemeester in Hoorn en voorzitter van de stuurgroep Jeugd en Alcohol in West-Fiesland. Van Veldhuizen geeft aan dat er in de afgelopen jaren bemoedigende resultaten zijn geboekt: "Een toenemende bewustwording, een afname van het aantal alcoholdrinkende jongeren onder de 16 jaar en daarmee een hogere startleeftijd van beginnende drinkers, zijn goede resultaten. Het gaat dus de goede kant op, maar we zijn er nog niet. We richten ons sinds dit jaar ook op het drugsgebruik van onze jeugd. Kijk bijvoorbeeld naar de tragische gebeurtenis van het meisje uit Hensbroek, dat is overleden na het gebruik van drugs. Dat laat zien dat maatregelen op het gebied van preventie, handhaving en voorlichting over alcohol en drugs geen overbodige luxe zijn."

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl