Algemeen: 16 december 2013 Nederland in 7 overstromingen

HHNK logoBron: HHNK - Vrijdag 13 december 2013 is de documentaireserie 'Nederland in 7 overstromingen' van start gegaan. De bekende auteur Frank Westerman gaat hierin op zoek naar bekende overstromingen in het verleden en brengt die in verband met hedendaagse thema's zoals samenwerking, schuld, liefdadigheid en de nieuwe mens.

De eerste aflevering ging in op hulpverlening na watersnood. Een grote vondst is de watersnoodpoezie die in de achttiende eeuw gangbaar werd. De tranentrekkers werden verkocht om geld in te zamelen voor de slachtoffers. We zien hoe die traditie werd voortgezet in de tijd van radio en televisie en dat de liefdadigheidscultuur - ondanks alle goede bedoelingen - soms aardig uit de hand kan lopen.

De tweede aflevering behandelt moderne ideeŽn over het poldermodel afgezet tegen de oudste geschiedenis van de waterschappen. Ook inundaties ten tijde van oorlog en de Hedwigepolder komen aan bod. In de laatste aflevering behandelt Frank de Ergst Denkbare Overstroming (EDO).

Aan de serie werken bekende waterstaatshistorici mee zoals Diederik Aten van het hoogheemraadschap, Toon Bosch van de Open Universiteit en Petra van Dam, hoogleraar waterstaatsgeschiedenis aan de Vrije Universiteit. De uitzending is iedere vrijdag op NL 2, 21.10 uur bij de NTR/VPRO. Bij de serie is ook een geiilustreerd boek verschenen met gelijke titel geschreven door Leontine van der Stad, en het Zuiderzeemuseum heeft onlangs een tentoonstelling geopend over hetzelfde onderwerp.

Om op de hoogte te blijven: http://www.geschiedenis24.nl/7overstromingen.html

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl