Algemeen: 17 januari 2014 Recordjaar voor heliredders

De Koninklijke Luchtmacht voerde het afgelopen jaar een recordaantal reddings- en patiëntenvluchten uit. Het 303 Search and Rescue (SAR) Squadron bracht in 2013 253 personen naar een ziekenhuis.

De AB-412-reddingshelikopters kenden in 2012 nog 233 inzetten. De recordprestatie van vorig jaar is extra bijzonder omdat het aantal bemanningsleden in 2013 minimaal was, vertelt majoor Ed van Scherpenzeel, commandant 303 Squadron. "Ondanks onze hoge werkbelasting hebben we het 24/7 rooster kunnen vullen en een aantal opleidingen kunnen afronden. De motivatie van het personeel speelde daarin een grote rol"

Taken 303 Squadron

303 Squadron maakt deel uit van het Defensie Helikopter Commando. De hoofdtaak van de eenheid is het opsporen en redden van vliegers die zijn neergestort boven zee. De toestellen van het squadron dragen ook bij aan de veiligheid van de mensen op de Waddeneilanden, zeevarenden en werknemers op boorplatforms. De helikopterbemanning bestaat uit 5 bemanningsleden: 2 vliegers (waarvan één gezagvoerder), een zogeheten hoist operator, een redder en een verpleegkundige.

Jubileumjaar

Het squadron ziet voor 2014 uit naar haar 55-jarig jubileum, vertelt Van Scherpenzeel. "Van 22 tot 25 september 2014 vieren we dat op onze thuisbasis Leeuwarden, als we gastheer zijn van de internationale SAR Meet. Dat belooft een hoogtepunt te worden!"

Nieuwe helikopter

De AB-412 is naar verwachting na het vierde kwartaal 2014 niet meer benodigd voor SAR-taken. De SAR-taken worden dan overgenomen door de NH90. (Bron: Min. Def)

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl