Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 23 januari 2014 Start uitvoering waterberging Zijperzeedijk (ten oosten van Callantsoog)

HHNK logoBron: HHNK - Ten oosten van Callantsoog realiseren we waterberging Zijperzeedijk. Deze week start firma Grondbalans met de werkzaamheden. Het gebied van 10 hectare tussen de Zijperzeedijk en de Jeweldijk draagt bij aan het voorkomen van wateroverlast in de toekomst.

De grond wordt gedeeltelijk ontgraven en zo'n 40 tot 70 cm verlaagd. Hierdoor ontstaat meer ruimte om overtollig water tijdens hevige regenval tijdelijk op te slaan. Zo wordt wateroverlast voorkomen. De berging kan ruim 50 miljoen liter water vasthouden. Meer dan genoeg om de Uitlandsche polder droog te houden.

Meer maatregelen

We verbeteren de waterkwaliteit met de aanleg van natuurvriendelijke oevers.

Hierdoor ontstaat meer ruimte voor flora en fauna. Ook wordt een aantal duikers aangelegd en een stuw die op afstand bedienbaar is. De maatregelen worden voor eind oktober 2014 opgeleverd.

Recreatie en natuur

Mede vanwege de schrale zandbodem en kwalitatief goed kwelwater vanuit de duinen zijn de mogelijkheden voor natuurontwikkeling in het gebied groot. Als de berging niet gevuld is, is het gebied een vochtig, bloemrijk dotterbloemgrasland. Een mooi leefgebied voor vele soorten dieren en planten.

Het gebied wordt beperkt toegankelijk gemaakt met de aanleg van een struinpad rondom de waterberging.

Werk met werk

Om kosten te besparen werken we slim samen met de markt. De gronden zijn in ons bezit. In ruil voor het zand legt de firma Grondbalans de waterberging aan. Zo wordt tegen minimale kosten een prachtig werk gemaakt.

Ruimte voor water

Droge zomers, hevige regenbuien, zeespiegelstijging: er zijn steeds meer aanwijzingen dat ons klimaat verandert. We nemen daarom maatregelen tegen wateroverlast. In de gemeente Schagen zijn op veel plaatsen maatregelen nodig, zo ook in de omgeving van de Zijperzeedijk. Eerder is een waterberging in polder 't Hoekje gerealiseerd tussen 't Zand en Groote Keeten. We werken nauw samen met de omgeving en de gemeente Schagen. Provincie Noord-Holland subsidieert het project.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl