Algemeen: 18 februari 2014 Dijkinspectieteam HHNK in Engeland onder indruk

HHNK logoBron: HHNK - Sinds december 2013 wordt Engeland aanhoudend getroffen door regen en storm met als gevolg overstromingen in vooral Zuidwest Engeland. Inspecteurs van Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen zijn sinds 14 februari 2014 in Engeland om hun collega's bij te staan.

Het team uit inspecteurs bestaat uit Peter Blommaart 2014 en Erik Bijlsma van Rijkswaterstaat, Wijnand Evers van Waterschap Groot Salland en Theo Reuzenaar van Hoogheemraad-schap Hollands Noorderkwartier.

Met de inzet van het dijkinspectieteam geeft Nederland gehoor aan de hulpvraag van de Britse regering. De inspecteurs werken in duo's met Engelse collega's om optimaal gebruik te maken van elkaars ervaring en expertise.

Kennis delen

Wijnand Evers, dijkinspecteur van waterschap Groot Salland: "De kracht van het water is, zoals wij weten, enorm. We inspecteren dijken en delen onze bevindingen met de Engelse collega's. Wat de mensen hier meemaken is zeer uitzonderlijk."

Theo Reuzenaar van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vult aan: "Je merkt duidelijk dat je in een crisisgebied bent. De verbindingen (telefoon, email) zijn slecht en traag. Veel hulpverleners zijn doodmoe, de bewoners gespannen. Wekenlang in de nattigheid, dat vraagt ongelofelijk veel van de mensen. Onze komst lijkt de Britten te bemoedigen."

Uitzonderlijke situatie

Door de aanhoudende regen is de grond verzadigd en kunnen de rivieren het vele water nauwelijks kwijt. Het getij maakt het lozen van water op zee nog moeilijker. Vanuit een helikopter is op 16 februari 2014 een inspectie gedaan van dijken in het ondergelopen gebied.

Peter Blommaart, inspecteur bij Rijkswaterstaat: "Je ziet dat de beken en rivieren zoveel water gewoon niet kwijt kunnen. De staat van de dijken is, gezien de omstandigheden, redelijk. De inspectie helpt om aandachtspunten te herkennen en te delen met de collega's van het Environment Agency."

Intensief contact met het Environment Agency

De Nederlandse dijkinspecteurs zien dat de collega's van het Environment Agency er alles aan doen om verdere overstromingen te voorkomen.

Peter Blommaart: "Ze zijn erg betrokken en wisselen graag kennis en ervaring uit. Verder zijn ze erg geïnteresseerd in de Nederlandse wijze van waterbeheer. Ook bewoners in het gebied dat de inspecteurs bezoeken reageren enthousiast. Je ziet dat ze blij zijn met onze aanwezigheid. Ze wensen ons succes en hopen dat onze expertise het Environment Agency helpt in hun strijd tegen het water."

Het dijkinspectieteam is tot en met 21 februari 2014 in het getroffen gebied.

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl