Algemeen: 03 maart 2014 Sleephopperzuigers starten werkzaamheden Hondsbossche en Pettemer Zeewering

HHNK logoBron: HHNK - Wie vanaf maandag 3 maart 2014 op de Hondsbossche en Pettemer Zeewering staat, ziet ware zandkunstenaars aan het werk. Op die dag varen sleephopperzuigers Shoreway, Volvox Olympia en HAM 317 voor het eerst uit. Samen leggen deze schepen van Van Oord en Boskalis een nieuw stukje Noord-Holland aan van zand. Nieuwe duinen en strand vóór de dijk, die ervoor zorgen dat we droge voeten blijven houden. Dat zand komt er door te rainbowen (het zand wordt met een boog over de boeg van het schip gespoten) of te klappen (het openen van de bodemdeuren).

In totaal varen de schepen een 'ronde' van twee uur. Ze zuigen midden op zee zand op - in hun ruim is er plek voor maar liefst 4600 m3 zand -, varen naar de kust om het zand aan te brengen, om vervolgens weer op volle zee nieuw zand te gaan halen.

De schepen starten met de aanleg van een sterke vooroever onder water. In juni wordt gestart met het opspuiten van het strand. Eind 2015 moet de kust weer voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen. De versterking van de Zwakke Schakels wordt uitgevoerd in opdracht van het hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat, in nauwe samenwerking met Provincie Noord-Holland.

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl