Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 17 maart 2014 ISD-KNH: Sterke stijging bijstand en schuldhulpverlening Kop van Noord-Holland

ISD Kop van Noord-Holland (ISD-KNH) logo Nu het jaarverslag 2013 wordt opgemaakt bij de ISD Kop van Noord-Holland (ISD-KNH) blijkt dat 2013 een zwaar jaar is geweest in de regio. Het aantal mensen dat beroep deed op de bijstand en/of schuldhulpverlening is sterk gestegen.

Afgelopen jaar is een moeilijke periode geweest voor de werkgelegenheid in de Kop van Noord-Holland. Het aantal faillissementen in Noord-Holland is met 25% de afgelopen twee jaar toegenomen en het aantal beschikbare vacatures is sterk afgenomen. Dat mensen het in de regio steeds moeilijker krijgen is te merken aan de jaarcijfers 2013 van de ISD-KNH.

Bijstand

Begin 2013 ontvingen 874 huishoudens een bijstandsuitkering. Aan het einde van 2013 waren dit 994 huishoudens, een stijging van 13,5%. De stijging komt voornamelijk doordat meer mensen hun baan kwijt raken, niet tijdens de ww periode aan het werk komen of het niet meer redden als zelfstandige. In 2013 zijn in totaal 456 huishoudens in de uitkering gekomen, 56 huishoudens met de reden einde zelfstandig beroep of bedrijf, 92 huishoudens met de reden einde ww en 172 huishoudens met de reden einde werk.

De accountmanagers werkgeversdienstverlening merken dat het lastiger is om vacatures binnen te halen. Bedrijven in de regio werken steeds minder met vaste formatie en steeds meer met een flexibele schil. In 2014 zal de ISD- KNH zich meer op de flexibele schil gaan richten om werkzoekenden te kunnen bemiddelen naar werk.

Gelukkig is er ook goed nieuws in 2013, ondanks de slechte economische situatie zijn 336 uitkeringen beëindigd. Bijna de helft hiervan (154 uitkeringen) is beëindigd omdat er werk gevonden is.

Schuldhulpverlening

Dat het economisch slechter gaat is ook te zien aan de meldingen schuldhulpverlening in 2013. Er is sprake van een stijging van bijna 40%.

In 2012 kwamen er 450 meldingen voor schuldhulpverlening binnen, in 2013 is dit gestegen tot 628 meldingen. De consulenten schuldhulpverlening merken daarnaast dat de schuldsituaties steeds complexer worden. Voorheen hadden mensen met schulden voornamelijk een huurwoning, nu merken de consulenten schuldhulpverlening dat er steeds meer mensen aankloppen met een koopwoning. Ook steeds meer (ex-)zelfstandigen melden zich voor schuldhulpverlening.

2014

De eerste cijfer 2014 laten nog steeds een stijging zien. In de eerste twee maanden van 2014 zijn 149 meldingen schuldhulpverlening en 104 aanvragen voor bijstand binnengekomen. Daarnaast zijn in januari 2014 en februari 2014 69 uitkeringen beëindigd, waarvan 22 vanwege werk. Op 1 maart 2014 bedroeg het uitkeringsbestand 1.017 huishoudens.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl