Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 19 maart 2014 Schommelend waterpeil binnen 3 centimeter - NH Waterweek

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - De eerste scholieren hebben maandag 17 maart 2014 meegedaan aan activiteiten rondom de NH Waterweek. Zo bezochten tweedeklassers van de Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp het boezemgemaal Halfweg en de naastgelegen vispassage van het hoogheemraadschap van Rijnland.

In drie groepen werden de leerlingen rondgeleid, bijvoorbeeld naar een ruimte met alle benodigdheden voor muskusrattenbeheer. Marlinde Hoek van het hoogheemraadschap van Rijnland: "Jaarlijks vangt het waterschap duizenden muskusratten. De scholieren kregen uitleg over het belang van dit beheer. Deze ratten graven namelijk veel gangen, waardoor een dijk minder sterk wordt."

Volledig automatisch

Tegelijkertijd kreeg een andere groep scholieren uitleg over welke werkzaamheden Rijnland allemaal uitvoert. Aansluitend mochten zij een kijkje nemen in het boezemgemaal. Hoek: "Bij een teveel aan water pompen zogeheten vijzelpompen water vanuit de boezem naar het Noordzeekanaal. Het systeem werkt volledig automatisch, maar kan als dat nodig is ook met de hand worden bediend. Het boezempeil fluctueert maar maximaal 3 centimeter."

Vispassage

Naast het gemaal bevindt zich sinds 1,5 jaar een vispassage, waar de derde groep als eerste naar toe ging. Hoek: "Die passage is bedoeld om vissen zoals paling en stekelbaars de mogelijkheid te geven van zout- naar zoetwater te zwemmen. Dat is belangrijk om de visstand in de polder goed op peil kunnen houden."

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl