Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 24 maart 2014 Koning opent zeewiercentrum NIOZ op Texel op dinsdag 15 april 2014

Gemeente Texel logoBron: Gemeente Texel - Zijne Majesteit de Koning opent dinsdag 15 april 2014 het zeewiercentrum van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Voorafgaand is er een korte rondrit over het eiland waarin de gemeente Texel onder meer uitleg geeft over de wijze waarop het eiland omgaat met de zoetwatervoorziening.

Zeewier kan in de toekomst een bijdrage gaan leveren aan de ontwikkeling van een economie die mede gebaseerd is op biologische grondstoffen, de ‘Bio-Based Economy’. De biomassa van het zeewier kan gebruikt worden voor de productie van hoogwaardig voedsel, chemicaliën en brandstof. Biomassa is biologisch materiaal dat wordt gehaald uit levende organismen. Kenmerk van zeewier is dat het geen fossiele brandstoffen, zoet water, landbouwgrond of bestrijdingsmiddelen nodig heeft om te groeien. Zeewier maakt hiervoor gebruik van de in zee aanwezige voedingsstoffen. In het zeewiercentrum wordt onder meer onderzocht welke soorten zeewier het meest geschikt zijn voor teelt in de Noordzee en wat de ecologische gevolgen van zeewierteelt op de biodiversiteit kunnen zijn.

Voorafgaand aan de opening is er een rondrit over het eiland. Aan het einde van deze rondrit bezoekt de Koning Kaap Skil, museum van jutters & zeelui in het dorp Oudeschild. Daar krijgt hij onder meer uitleg over de wijze waarop Texel de zoetwatervoorziening organiseert en er wordt een toelichting gegeven op de plannen voor de versterking van de Waddendijk op het eiland.

Ook is voor het publiek de gelegenheid om in Oudeschild de koning te zien en toe te zwaaien. Aansluitend bezoekt de Koning in de haven van Oudeschild het onderzoeksschip Pelagia van het NIOZ. Het schip is actief op zowel de Noordzee als in diverse oceanen voor onder meer diepzeeonderzoek en onderzoek naar de effecten van klimaatsverandering.

Het NIOZ is een instituut van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). NWO financiert wetenschappelijk onderzoek in Nederland en beheert onderzoeksinstituten van nationaal en internationaal belang.

Na afloop van de officiële plechtigheid zijn alle geïnteresseerde Texelaars op deze dag tussen 15:00-18:00 van harte welkom bij het NIOZ om het nieuwe zeewiercentrum te komen bekijken.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl