Algemeen: 25 maart 2014 Geslaagde 1e editie Noord-Hollandse Waterweek

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - De 1e editie van de Noord-Hollandse Waterweek is erg succesvol verlopen: in totaal deden bijna 1000 scholieren van basisscholen en het voortgezet onderwijs vorige week mee aan de vele wateractiviteiten in de provincie.

De officiële opening van de NH Waterweek was al op donderdag 13 maart 2014. Op de Haarlemse Dreefschool verzorgden leerlingen uit groep 7 een interactieve waterles aan de provincie Noord-Holland, waterschappen en drinkwaterbedrijven.

Met allerlei proefjes, zelfgebouwde maquettes en toneelstukjes gaven zij invulling aan de thema's schoon drinkwater, het zuiveren van water en waterveiligheid. De zogeheten 'Waterexperience' werd afgesloten met een wedstrijdje watertoren bouwen, waarbij de waterspetters even lekker door de lucht vlogen.

Vanaf maandag 17 maart 2014 gingen de 20 wateractiviteiten van start. Zo bezochten tweedeklassers van de Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp die eerste dag het boezemgemaal Halfweg van het hoogheemraadschap van Rijnland. Vooral de anderhalf jaar oude vispassage trok veel bekijks: vissen als paling en stekelbaars kunnen via deze plek van zout- naar zoetwater zwemmen.

Scholieren van de Amsterdamse basisschool De Vier Windstreken waren dinsdagmorgen in hun eigen stad te gast bij het drijvende kantoor van watercyclusbedrijf Waternet. Behalve dat de kinderen allerlei gekke weetjes leerden - bijvoorbeeld dat er iedere dag zo'n 40 fietsen uit de grachten worden getakeld - mochten zij ook spannende proefjes doen. Bij een daarvan veranderde rode limonade ineens in een kleurloos drankje na filtering door koolstof en zand.

Diezelfde middag voerden leerlingen van de Voorwegschool uit Heemstede een dijkinspectie uit bij Spaarndam. Met het inspectieformulier op schoot en de pen in de hand gingen het kritische gezelschap per boot op weg naar de betreffende dijk.

Woensdag stond een van de vele gastlessen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op het programma, ditmaal bij basisschool 't Span in Den Oever.

Het thema waterveiligheid kwam in de aansluitende speurtocht langs de Wieringermeerdijk, die momenteel wordt versterkt, ook in de praktijk mooi aan het licht.

Leerlingen uit groep 8 van basisschool De Tweemaster in Vijfhuizen mochten donderdagmorgen onder een stralende zon twee uur lang door de Amsterdamse Waterleidingduinen struinen. Twee boswachters namen het jonge gezelschap mee op pad en vertelden ondertussen van alles over deze bijzondere omgeving. Eerder in de week was er in diezelfde duinen ook al een GPS-tocht voor scholieren uitgezet.

De NH Waterweek werd vrijdag 21 maart 2014 in stijl afgesloten met acht spetterende presentaties. Het waterige slotakkoord vond plaats op de Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp, waar tweedeklassers vanuit verschillende invalshoeken en op originele wijze terugblikten op de voorbije dagen. Na afloop was in ieder geval één ding duidelijk: de bijna 1000 scholieren zijn deze week allemaal een flink stuk wijzer geworden over water!

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl