Algemeen: 28 april 2014 NRG meldt aan autoriteiten (Petten)

NRG logoBron: NRG - zNRG doet aan het einde van ieder kwartaal via een persbericht melding van alle ongewone gebeurtenissen (ongeacht grootte, het risico of de gevaarzetting) die aan de bevoegde instanties gerapporteerd zijn. Gedurende het op 14 november 2013 geïnitieerde 'return to service'-programma heeft NRG haar installaties zeer intensief onder de loep genomen en is een aantal afwijkingen aangetroffen die NRG in het eerste kwartaal van 2014 heeft gemeld aan de overheid.

Hoge Flux Reactor (HFR)

In de HFR is een bestralingshouder voor de productie van medische isotopen aangetroffen met een imperfectie in een soldeerverbinding. De bestralingshouder is daarop uit gebruik genomen. Op dit moment worden er alternatieve bestralingshouders ingezet.

Verder heeft zich in september 2014 vorig jaar gedurende 10 minuten een storing voorgedaan in de aflezing van de monitor voor radionucliden. Dit systeem meet in het reactorbassin de aanwezigheid van de verschillende soorten radionucliden, zogenoemde splijtingsproducten. De storing heeft geen veiligheidsconsequenties gehad, omdat er alternatieve systemen beschikbaar zijn.

Tijdens de stilstand is er intensief onderhoud gepleegd en zijn er diverse verbeteringen doorgevoerd. Deze verbeteringen worden gezien als wijzigingen in het reactorsysteem die moeten voldoen aan strenge controles volgens IAEA-richtlijnen. In dit kader zijn er twee aanpassingen in het reactorsysteem opnieuw beoordeeld: de verplaatsing van het waterdebietmeetsysteem van het koelwater en een technische aanpassing van een mechanische borging van een experimentenhouder.

Molybdeenproductiefaciliteit (MPF)

Vanuit het return to service-programma is een onderzoek gestart naar de kwaliteit het leidingenwerk en de opslagtanks van het radioactief afval. Eén van de dubbelwandige opslagtanks voldoet niet aan de gestelde eisen. De afvaltank is leeg en buiten gebruik gesteld.

De verdiepingsvloer van de MPF is verstevigd, deze maatregel is voortgekomen uit bouwkundig onderzoek naar de kwaliteit van de verdiepingsvloer.

De lekdichtheid van de productiecellen is getest, deze resultaten zijn gebruikt om het onderhoud aan de productiecellen te kunnen uitvoeren. De productiecellen zijn weer in gebruik om de medische isotopen te verwerken tot een eindproduct voor ziekenhuizen. Hiermee is sinds deze week weer één van de twee productielijnen van de MPF opgestart.

Decontaminatie- en Afvalbehandelingsfacilteit (DWT)

In het waterbehandelingsgebouw van DWT is gebleken dat de luchtventilatie niet voldoende was. Door de vervangingsfrequentie van de filters te verhogen voldoet de luchtventilatie weer aan de voorgeschreven eisen.

Verder heeft lekdetectie aangetoond dat er in een put een kleine hoeveelheid water aanwezig was. Dit water is afkomstig van een transportleiding van de HFR naar DWT. Tijdens het overpompen van het water uit de put naar een afvaltank werkte de slangkoppeling niet voldoende, hierdoor is er water gedruppeld naar de grond. Metingen van dit water hebben uitgewezen dat het circa 200 ml licht radioactief water betrof. Een controle meting de volgende dag toonde echter geen tekenen van besmetting meer aan. De transportleiding is gerepareerd.

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl