Algemeen: 05 juni 2014 Reactormedicijn uit Petten voor patiënten

NRG logoBron: NRG - In de Hoge Flux Reactor in Petten, de bestraalde capsules met Lutetium worden klaar gemaakt voor verwerking in het laboratorium Vandaag hebben IDB Radiopharmacy/IDB Holland en NRG, exploitant van de kernreactor in Petten, een meerjarenovereenkomst ondertekend voor de productie van het medische isotoop Lutetium. Philippe van Overeem, managing director IDB: "Dit Hollandse medicijn gaat de gehele wereld over en we staan aan de vooravond van enorme groei in de productie en toepassing van Lutetium dankzij de veelzijdigheid ervan.' Niels Unger, algemeen directeur van NRG: ,De afgelopen jaren zijn er alleen in Nederland al zo'n 20.000 patiënten behandeld met Lutetium. Het is een veelbelovende ontwikkeling nu Lutetium wereldwijd wordt ingezet en de toepassing verbreed wordt. Wij zijn bovendien verheugd dat IDB met dit contract haar vertrouwen uitspreekt in de toekomst van NRG."

Reactormedicijn

Lutetium is een isotoop dat uitermate geschikt is om met een kernreactor te produceren, een echt reactormedicijn. Na het bestralen in de reactor, worden de isotopen in de productiefaciliteit van IDB verwerkt en vervolgens wereldwijd getransporteerd voor behandeling van patiënten in onder meer Europa, Australië, Azië, Zuid-Amerika en Canada. Lutetium is onmisbaar in de nucleaire geneeskunde bij de behandeling van patiënten met neuro-endocrine tumoren. Dat zijn voornamelijk langzaam groeiende tumoren van onder andere de alvleesklier, de darmen of in zeldzame gevallen de longen.

Bredere inzet van Lutetium bij andere vormen van kanker wordt continu onderzocht. Zo is onlangs een eerste patiënt succesvol behandeld door toepassing van Lutetium bij prostaatkanker. "Door de veelzijdige toepassing van Lutetium, verwachten wij dat het gebruik circa van Lutetium vijf keer zo hoog zal worden," vertelt Van Overeem. Lutetium wordt geproduceerd onder GMP (Good Manufacturing Practice), een vereiste voor de productie van geneesmiddelen. IDB Radiopharmacy/IDB Holland zitten in het proces om het Lutetium te registreren in de EU als geneesmiddel bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). "NRG beschikt in de reactor over een speciale bestralingsfaciliteit voor de productie van Lutetium, hiermee is NRG prima uitgerust om te voorzien in de toenemende vraag naar Lutetium in de toekomst," aldus Unger. NRG is de op een na grootste producent ter wereld van medische isotopen. Medische isotopen worden onder meer ingezet voor het stellen van diagnoses (scans), bij (kanker)therapie en pijnbestrijding.

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl