Algemeen: 06 juni 2014 Geslaagde open dag gemaal de Helsdeur

HHNK logoBron: HHNK - Ruim 200 belangstellenden kwamen zaterdag 24 mei 2014 naar de open dag van gemaal en vispassage de Helsdeur. Hier organiseerde Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in het kader van Wereld Vismigratiedag allerlei leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud. Een van de hoogtepunten was de vangst van een joekel van een paling. Ook de rondleiding door het gemaal, de demonstraties van de Hengelsportvereniging en het zelf vissen was een succes.

Tijdens de open dag gaven medewerkers van het hoogheemraadschap, leden van de Hengelsportvereniging Den Helder, studenten van de Hogeschool Van Hall en een plaatselijke beroepsvisser uitleg over de reis van vissen van zout naar zoet water, hun paai- en leefomgeving, de werking van de vispassage en het gemaal.

Maar ook was er veel te doen. Aan de boezemkant van het gemaal konden kinderen sportvissen vanuit de boot. Aan de zeekant konden geïnteresseerden vissen met een kruisnet en vingen vele krabben, stekelbaars en kleine aaltjes.

Paling

Om 12.00 uur lichtte de beroepsvisser zijn fuiken met stekelbaars, bot, snoekbaars, verschillende soorten krabben en paling. Tot ieders grote vreugde zat er een fors exemplaar tussen van zeker vier pond.

Rondleiding

De rondleidingen startten in het gemaal waar de presentatie over de vismigratie in Noord-Holland werd gedraaid. Tijdens de rondleiding ontdekten de deelnemers hoe het gemaal Noord-Holland droog houdt en hoe het zorgt voor een gezonde visstand dankzij de vispassage. Binnen konden bezoekers meer leren over de vele manieren om te vissen en er stonden aquaria met diverse soorten zoet- en zoutwatervis, waaronder stekelbaars en glasaal.

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl