Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 10 juni 2014 Aftrap voor een brandveilig WK-voetbal

Gemeente Hollands Kroon logoBron: Gemeente Hollands Kroon - Met het WK-voetbal voor de deur worden de eerste straten, café's en winkels alweer van oranje feestversiering voorzien. Aan brandveiligheid denken de enthousiaste voetbalfans niet altijd en vaak levert dit brandgevaarlijke situaties op.

Jaarlijks melden zich bijna 10.000 mensen met (ernstige) brandwonden bij de eerste hulp.

Brandweer Nederland roept caféhouders, winkeliers en burgers op alert te zijn op de brandveiligheid van het feestmateriaal zoals slingers, papieren vlaggen en boa's. De materialen vliegen te gemakkelijk in brand, stelt Charles Meijer van Brandweer Nederland.

Horeca

Volgens Brandweer Nederland is de horeca over het algemeen goed op de hoogte van de brandveiligheidsregels: veilige versiering, adequate vluchtroutes, blusmiddelen, noodverlichting en niet te veel bezoekers. De brandweer controleert samen met de horecaondernemers regelmatig de brandveiligheidsvoorzieningen. Dus nu ook voor en tijdens het WK.

Alert

Toch vraagt de brandweer net als voorgaande jaren weer extra aandacht voor brandveilige versieringen in de horecagelegenheden, omdat er veel mensen samenkomen. 'Bezoekers moeten zelf ook alert zijn', aldus Meijer. 'Niet alle rood, wit, blauw of oranje vlaggetjes en kledingstukken hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. In een overvolle horecagelegenheid kan dat levensgevaarlijk zijn. En als er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch brand uitbreekt, moeten mensen via goede vluchtroutes op tijd weg kunnen komen.'

Thuis en op straat

Veel mensen kijken thuis naar het WK, samen met familie, vrienden en buren.

Straten worden versierd en oranje materialen worden aan huizen bevestigd.

Burgers zijn zelf verantwoordelijk voor een brandveilige omgeving. Dat geldt ook voor aanrijroutes van hulpdiensten. Meijer: 'Ambulances en brandweerauto's moeten gemakkelijk bij de huizen kunnen komen. Er zijn eenvoudige regels bij het versieren van de openbare weg. Zorg dat versieringen hoger hangen dan 4 meter en breder dan 3,5 meter. Dan kunnen de auto's van de hulpdiensten er door.' De meeste brandveiligheidsregels gelden overigens het hele jaar door en voor iedereen. 'Wij zullen de mensen echt niet overladen met een overzicht van alle regels die hiervoor gelden. Wat wij wel doen, is vragen goed na te denken voordat versieringen worden aanschaft en aangebracht.' Hoe herkent u een brandveilige versiering?

Er zijn veel brandveilige versieringen op de markt. Soms gemaakt van veilige materialen zoals aluminiumfolie en soms geïmpregneerd. Meijer: "Het is alleen niet eenvoudig te zien welke materialen veilig zijn en welke niet. Vraag de winkelier daar dus nadrukkelijk naar en kijk op de verpakking."

Tips voor veilig versieren

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl