Algemeen: 24 juli 2014 Staatsbosbeheer 115 jaar actief op Texel

Staatsbosbeheer Texel logoBron: Staatsbosbeheer Texel - Door Erik van der Spek - Op 21 juli 2014 was het honderdvijftien jaar geleden dat Staatsbosbeheer is opgericht. De duinen van Texel zijn een van de vijf gebieden die Staatsbosbeheer vanaf dat moment beheerd.

De eerste opdracht van Staatsbosbeheer in 1899 was het doorgaan met het productief maken van de woeste gronden. Het laatste kwart van de 19e eeuw was dit voortvarend opgepakt. Natte duinvalleien werden veranderd in weiland, daar zou Staatsbosbeheer tot 1908 mee door gaan. In andere delen van de duinen was de bosaanleg voor de houtproduct net opgang gekomen. In 1895 begon de Heidemaatschappij met de aanleg van boomkwekerijen. Ook is er toen begonnen met het graven van sloten, grote delen van het te beplanten gebied waren te nat om er bos aan te planten. In 1898 zijn de eerste percelen aangeplant, o.a. bij de Fonteinsnol. De bron die hier ontsprong verdroogde daardoor. De uitbreiding van De Dennen ging door tot in 1940. Klaas Min gaf leiding aan de voorbereidingen van de bosaanleg en werd in 1899 de eerste boswachter op Texel.

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl