Algemeen: 29 augustus 2014 Provincie Noord-Holland overweegt verkoop IJslandvorderingen

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - De provincie Noord-Holland overweegt haar IJslandvorderingen (Landsbanki) te verkopen. Op korte termijn laat Noord-Holland hiervoor een marktverkenning uitvoeren.

Afhankelijk van de resultaten van deze verkenning zal de provincie tot verkoop overgaan. Noord-Holland trekt hierbij op met een aantal decentrale overheden, die eveneens een vordering hebben op Landsbanki. Deze zogenaamde Noord-Hollandgroep heeft een totale vordering van ongeveer 166 miljoen euro. Daarvan is circa 78 miljoen euro van de provincie Noord-Holland.

De Noord-Hollandgroep is tot deze stap gekomen nu De Nederlandsche Bank (DNB) en het ministerie van Financiën het Rijksaandeel van de IJslandse vorderingen hebben verkocht.

De Noord-Hollandgroep betreurt dat zij, tegen de afspraak in, niet vooraf door De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën is betrokken bij deze verkoop. Op initiatief van de provincie Noord-Holland heeft de Noord-Hollandgroep met het ministerie van Financiën gesproken over de mogelijkheden hun vorderingen alsnog met dezelfde condities in de verkoop mee te laten lopen. Dat is niet gelukt. Met De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën is nu afgesproken dat zij de Noord-Hollandgroep steunen en adviseren bij de eventuele autonome verkoop van hun vorderingen.

De provincie Noord-Holland heeft tot nu toe iets meer dan de helft van haar claim terugontvangen. Deze maand zou een nieuwe betaling plaatsvinden, waarmee Noord-Holland nog eens ongeveer een kwart geïncasseerd zou hebben. Deze betaling is opgeschort naar eind volgende maand (30 september), omdat IJsland beperkingen heeft opgelegd voor de uitvoer van buitenlandse valuta. Volgens Gedeputeerde Financiën, Elisabeth Post, zet de provincie Noord-Holland "alles in het werk de resterende vordering terug te krijgen. Gezien de huidige ontwikkelingen lijkt de verkoop van de vordering hiervoor de meest kansrijke optie".

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl