Algemeen: 03 oktober 2014 Den Helder: Tijdelijke opvang asielzoekers Kolonel Maaskamp kazerne

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - Binnen korte tijd worden tot 300 asielzoekers (met een mogelijke uitbreiding tot maximaal 600 asielzoekers) tijdelijk opgevangen in de Kolonel Maaskamp kazerne in Den Helder. De asielzoekers zullen de kazerne verruilen zodra de voormalige penitentiaire jeugdinrichting de Doggershoek gereed is om hen op te vangen.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft momenteel een groot landelijk tekort aan opvangcapaciteit. De verwachting was dat vanaf september 2014 tot 600 asielzoekers konden worden geplaatst in de voormalige jeugdgevangenis. De verbouwing van het complex heeft echter vertraging opgelopen van ongeveer vier maanden. De reden daarvan is dat de kosten van de verbouwing hoger uitvielen dan aanvankelijk was verwacht, waardoor een Europese aanbesteding nodig is.

Vanwege het humanitaire karakter en de noodzaak tot versnelde opvang van asielzoekers, gaat de gemeente akkoord met de komst en de tijdelijke opvang van asielzoekers in de Kolonel Maaskamp kazerne onder de volgende drie voorwaarden:

  1. Bewoners van de Kolonel Maaskamp kazerne worden bij de opening van de Doggershoek direct doorgeplaatst naar de Doggershoek. De kazerne zal dan niet langer meer dienst doen als opvanglocatie voor asielzoekers.
  2. Maatregelen worden genomen om de verkeersveiligheid te garanderen. Er zal immers intensief (loop)verkeer ontstaan tussen de kazerne en de huidige gezinsopvanglocatie aan de Nieuweweg;
  3. Duidelijke datum voor oplevering van de Doggershoek. Om betrokkenen, waaronder omwonenden en de inwoners in de gemeente een helder perspectief te bieden, is het van belang een duidelijke datum voor de oplevering van de Doggershoek te noemen.

Eerder is met het COA afgesproken dat Den Helder niet meer dan 1000 asielzoekers huisvest. Die afspraak blijft ook met deze overbrugging staan.

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl