Algemeen: 03 oktober 2014 Buitenlandse gasten KNRM Station Den Helder aan het werk gezet

Den Helder kreeg ook de groep buitenlandse redders op bezoek. Er werd echter niet alleen geoefend, ze moesten ook daadwerkelijk aan de slag. Een grote kunststof pijp van een mosselproject dreef in het Marsdiep en moest worden geborgen.

Er was een afspraak gemaakt met Theo van der Linden om 's middags met de groep buitenlandse redders naar reddingstation Den Helder te komen om te oefenen. In de ochtend hadden ze al een bezoek gebracht aan het Kustwachtcentrum waarna de SAR helikoptergroep van NHV op vliegveld de Kooy aan de beurt was.

Na wederzijdse kennismaking met koffie en stroopwafel, werden de overlevingspakken aangetrokken en werd de Joke Dijkstra bemand. Schipper Michel de Jong voer de reddingboot naar buiten en gaf vervolgens het roer over aan onze gasten. Zij moesten de Joke Dijkstra zelf varen en ook de communicatie verzorgen. Dat varen ging hen goed af. Vervolgens was het even wachten op de NHV helikopter waarmee we hoistoefeningen gingen doen. Hierbij werd iedereen op zijn/haar beurt gehoist.

Na afloop van de oefening hoorden we een mosselvisser uit Zeeland aan de Verkeerscentrale melden dat hij een grote buis van een mosselproject zag drijven. Deze buis was blijkbaar losgeraakt en dreef met de harde ebstroom naar zee. Vervolgens verzocht de Verkeerscentrale de Joke Dijkstra om even te gaan kijken.

De zwarte kunststof buis dreef grotendeels onder het wateroppervlak en was door de knobbelige zee moeilijk te vinden. Toen we langszij kwamen was de vraag hoe bergen we de buis. Knud uit Denemarken en Adam uit Zweden sprongen in het water en kregen na veel moeite een touw aan de buis bevestigd. Daarna werd de ongeveer 30 meter lange buis deels aan boord van de Joke Dijkstra genomen. Een half uur later werd de buis overgegeven aan een mosselvisser uit Bruinisse. Zij waren ons zeer dankbaar want zo'n buis is kostbaar.

Daarna was het snel terug naar de haven voor soep en broodjes, want er stond ook nog een oefening in Callantsoog op het programma.

Fotos van deze dag zijn te bekijken op http://www.knrm.nl/waar-wij-zijn/reddingstations/den-helder/ (bron: KNRM)

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl