Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 09 oktober 2014 Najaarsschouw Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: zijn de sloten schoon genoeg?

HHNK logoBron: HHNK - De najaarschouw staat voor de deur. Vanaf 20 oktober 2014 gaan 110 schouwmeesters gedurende twee weken het gebied in om te controleren of de sloten schoon, voldoende breed en diep genoeg zijn. Ook controleren zij of duikers, bruggen en dammen schoon en in goede staat zijn.

Dit jaar gaan de schouwmeesters voor het eerst op pad met een tablet. Daarop voeren zij hun bevindingen in. Dat scheelt tijd, ruimte, verkleint de kans op fouten en is uiteindelijk goedkoper. Kortom: de schouw gaat digitaal.

Schone sloten zorgen voor een goede aan- en afvoer van water. Dat helpt om wateroverlast te voorkomen en zorgt in tijden van droogte voor voldoende water.

Overdadig riet, kroos en ander voor de doorstroming ongewenst spul zoals afval of grof vuil moet dan ook de sloot uit.

De onderhoudsplichtige van een sloot moet zijn sloot het hele jaar door schoon houden. Tijdens de schouw controleert het schap of dat goed of voldoende gebeurt. Zo niet, dan volgt een aanschrijving om het alsnog in orde te maken.

Veranderende schouw

Wanneer is een sloot schoon? In schouwtaal kennen we de uitdrukking 'strak en zwart', maar zo zwart wit is het niet meer. De komende jaren krijgt de natuur alléén op plekken waar dat kan, meer ruimte. Dat is goed voor de flora, de fauna en de diversiteit in het landschap. In de nabije toekomst zal het schap tijdens de najaarschouw ook minder kilometers gaan schouwen.

Voor dit jaar zijn de onderhoudsrichtlijnen echter nog hetzelfde als voorheen.

Op onze website staat bij www.hhnk.nl/schouw precies aangegeven wat de onderhoudsrichtlijnen voor een schone sloot en kunstwerken zijn. Via de legger zijn die tot op detailniveau terug te vinden.

Digitaal schouwen

De schouw is vanaf dit jaar volledig digitaal. Een van de grootste pluspunten daarvan is tijdwinst. Die ontstaat vooral in de verwerking van de schouwresultaten. Die wordt nu niet meer handmatig gedaan. De digitalisering en de veranderende manier van schouwen maakt dat het schap toekan met een compacter schouwmeesterkorps. In 2014 nemen we afscheid van 173 schouwmeesters, waardoor het korps slinkt naar 110 schouwmeesters.

Voor meer informatie over de schouw kan men tijdens kantooruren contact opnemen met het schouwteam via telefoonnummer 072 582 8282. Op www.hhnk.nl/schouw staat ook veel achtergrondinformatie en veelgestelde vragen en antwoorden.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl