Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 28 oktober 2014 (H)eerlijk eten van hier - Patiënten van Westfriesgasthuis Hoorn eten lekker vers uit de regio

Greenport Noord-Holland Noord logoBron: Greenportnhn.nl - Het Westfriesgasthuis, GreenPort Noord-Holland Noord, Handelshuis Atlantis en Diverzio bundelden afgelopen maanden hun kennis en kunde in een intensieve samenwerking. Met als doel de patiënten van het Westfriesgasthuis voortaan verse, gezonde en duurzame maaltijden uit de eigen streek te serveren.

Dankzij deze integrale aanpak, waarbij smaak en samenwerking met producenten uit het agrarisch gebied in Noord-Holland Noord centraal staan, kan het Westfriesgasthuis een voedzame en smakelijke maaltijd voor zijn patiënten verzorgen. Tegelijkertijd gaat er een economische impuls uit naar de agrarische ondernemers in de regio.

Meer smaak en gezondheid voor patiënten

Sinds deze zomer wordt er in de keuken van het Westfriesgasthuis gewerkt met verse groente, fruit, vlees en vis uit de regio. Dagelijks bereidt het Westfriesgasthuis meer dan 200 maaltijden voor zijn patiënten. Nils van Mourik, facilitair manager van het Westfriesgasthuis: "Een aangenaam verblijf en gastvrije zorg staan bij ons hoog in het vaandel. Wij zien onze patiënten als gasten en we proberen zoveel mogelijk in te spelen op hun wensen en behoeften.

De maaltijd is voor veel patiënten een van de belangrijkste momenten op de dag.

Bovendien draagt goede voeding bij aan een voorspoedig herstel. Daarom vinden we het belangrijk dat onze maaltijden lekker, vers en voedzaam zijn.

Onze koks en diëtistes hebben het genoegen gehad om hierover van gedachten te wisselen met topkok Ron Blaauw. Samen met hem hebben we onze nieuwe menu's ontwikkeld.

Opgebouwd uit ingrediënten die voor het merendeel uit onze eigen regio komen.

Noord-Hollandse groentes, Texels rundvlees, fruit uit de regio, duurzaam gevangen vis uit de Noordzee. Het komt allemaal vers op de borden van onze patiënten."

Meer gezondheid en duurzaamheid door eten uit eigen regio

Diverzio is gespecialiseerd in de verse regionale zorgkeuken en het tot stand brengen van samenwerking tussen landbouw en zorg. Directeur Koen Nouws Keij hielp Greenport Noord Holland Noord om de verbinding met het Westfriesgasthuis te maken en te komen tot een goede ketensamenwerking: "Uit diverse praktijkvoorbeelden en onderzoeksresultaten blijkt dat lekker en gezond eten een sneller herstel kan versterken en vaak leidt tot een verbeterde gezondheid. Dit gaat gepaard met een daling in de zorgkosten door minder medicijngebruik, minder dieetvoeding en een dalende zorgvraag. Tegelijkertijd weten we dat patiënten meer genieten van de maaltijd wanneer die goed op smaak gemaakt is, met producten die vers en herkenbaar zijn. Het brengt het vakmanschap terug in de keuken en dat proef je. "

Economische impuls voor de regio

Rian van Dam, programmamanager van GreenPort Noord-Holland Noord, vult aan: "Deze regionale samenwerking en duurzame inkoop geeft ook een economische impuls aan de ketenpartijen: boeren en tuinders, voedselverwerkers, leveranciers, cateraars en zorginstellingen. In nieuw op te zetten (verkorte) ketens staat samenwerking centraal om in elementaire regionale behoeftes te voorzien. De kortere lijn die daarbij ontstaat tussen voedselproducenten en consumenten biedt de primaire producent meer kans op marktinvloed en legt een gezonde economische basis voor regionale voedselproductie voor de korte én lange termijn."

Samenwerking en voorbereiding

Afgelopen maanden troffen Greenport NHN en Diverzio de voorbereidingen om de matchmaking tussen producenten, ketenpartners en Westfriesgasthuiste te stimuleren en te faciliteren. Atlantis Handelshuis BV, de Noord-Hollandse groothandel in "(H)Eerlijk(e) Waar!" bleek op allerlei fronten perfect aan te sluiten bij de wensen, eisen en werkwijze van het Westfriesgasthuis.

Mike Venekamp, directeur Atlantis Handelshuis: "Het geeft erg veel voldoening als iedereen hetzelfde wil en dat ook in de praktijk nastreeft. Beleidsverantwoordelijken, boeren, producenten, ketenpartners, facilitair managers, inkopers en koks: we willen allemaal dat er gezonde en duurzame producten uit de eigen regio worden geserveerd. De rol van Atlantis is om te selecteren, verwerken, bundelen en distribueren via hele korte duurzame directe ketens. Hierdoor kunnen we een transparante voedselketen, optimale versheid, betaalbaarheid en lage voedselkilometers realiseren. En daar heeft iedereen profijt van."

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl