Algemeen: 11 november 2014 Schagen en Hollands Kroon lanceren campagne voor veranderingen in de zorg: Met elkaar meer voor elkaar

De gemeenten Schagen en Hollands Kroon starten donderdag 13 november 2014 gezamenlijk de campagne 'Met elkaar meer voor elkaar' om hun inwoners op de hoogte te brengen van de veranderingen binnen de zorg.

Er worden verschillende middelen ingezet om inwoners te informeren. Zo komt er een website en iedereen heeft op 6 november 2014 een informatiebrief ontvangen. De campagne wordt donderdagochtend afgetrapt op het marktplein in Schagen.

Wethouders Mary van Gent en Ben Blonk geven daar om 10.30 uur het startschot voor de campagne.

logo met elkaar meer voor elkaar

Eigen kracht

Het Rijk draagt per 1 januari 2015 een aantal verantwoordelijkheden over aan gemeenten. Het gaat hierbij om jeugdzorg, langdurige zorg en de zorg voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. "Het is een grote verandering maar wie nu recht op zorg heeft, krijgt dat volgend jaar ook nog gewoon", zegt Mary van Gent, wethouder van Hollands Kroon. Wethouder Ben Blonk van Schagen zegt daarover: "Wij gaan de taken zo goed mogelijk overnemen van het Rijk, maar we kunnen niet garanderen dat alles hetzelfde blijft." Er komt minder geld beschikbaar, waardoor bij nieuwe zorgaanvragen eerst gekeken wordt wat vanuit eigen omgeving gedaan kan worden om aan de zorgvraag te voldoen. Wethouder van Gent voegt daaraan toe: "Daarom stimuleren we onze inwoners om gebruik te maken van hun eigen kracht, waarbij we als gemeente, indien nodig, natuurlijk wel ondersteuning blijven bieden."

De campagne

De campagne zet de eigen kracht van mensen centraal. "In onze gemeente vinden wij het heel gewoon dat inwoners elkaar een handje helpen. Denk hierbij aan het doen van een boodschap voor een ander, een klusje in huis of tuin of bijvoorbeeld voor iemand koken. Daarom hebben we als beeldmerk voor de campagne een hand gekozen," aldus wethouder Blonk.

Veranderingen in Schagen en Hollands Kroon

De nieuwe taken worden vanaf 1 januari 2015 slimmer georganiseerd. Op de eerste plaats organiseren de twee gemeenten de zorg en hulp dichterbij de woonplaats van inwoners. Daarnaast kopen de gemeenten Schagen en Hollands Kroon gezamenlijk zorg- en dienstverlening in, om de kosten zo laag mogelijk te houden. En er komen wijkteams. Het wijkteam is er voor mensen of gezinnen die één of meerdere hulpvragen hebben en die er zelf - of met behulp van de omgeving - niet uitkomen. In zo'n team werken hulpverleners met diverse disciplines samen. In Schagen en Hollands Kroon komen ieder vier wijkteams.

Vanaf 13 november 2014 meer informatie op www.metelkaarmeervoorelkaar.nl

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl