Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 12 november 2014 Daling aantal alcoholvergiftigingen onder jongeren in Noord-Holland Noord zet voorzichtig door

Gemeente Hollands Kroon logoBron: Gemeente Hollands Kroon - De daling van het aantal alcoholvergiftigingen onder jongeren van 10 tot en met 21 jaar in Noord-Holland Noord zet voorzichtig door, zo blijkt uit de cijfers van de Ambulancezorg.

Vervoerde de ambulance in de periode van januari 2014 tot en met oktober 2014 in 2013 nog 106 jongeren met een alcoholvergiftiging naar het ziekenhuis, in 2014 waren dat er in dezelfde periode 103. De Kop van Noord-Holland is koploper wat betreft het aantal alcoholgerelateerde ambulanceritten voor jongeren. Daar gaat het om 36 jongeren (1 op de 652 jongeren). In Noord-Kennemerland zijn er 38 jongeren (1 op de 1032 jongeren) vervoerd en in West-Friesland 29 jongeren (1 op de 1077 jongeren).

Afname aantal alcoholvergiftigingen bij de allerjongsten

Bijna de helft (47%) van de jongeren die met een alcoholvergiftiging naar het ziekenhuis zijn afgevoerd, is 16 of 17 jaar. Dit jaar waren er nog 5 jongeren van 14 jaar of jonger. Dat zijn er 2 minder in vergelijking met 2013.

Verhouding jongens en meisjes

Er worden meer jongens dan meisjes het ziekenhuis binnengebracht; 64 jongens versus 39 meisjes. De verhouding tussen jongens en meisjes in West-Friesland is met 23 jongens en 6 meisjes gunstiger ten opzichte van de regio’s Kop van Noord-Holland (21 jongens versus 15 meisjes) en Noord-Kennemerland (20 jongens versus 18 meisjes). Meisjes zijn extra kwetsbaar omdat zij minder lichaamsvocht hebben. Dit draagt bij aan een hoger alcoholpromillage bij een meisje dan bij een jongen van dezelfde lengte en hetzelfde gewicht.

Comazuipen buiten huis

Het overmatig drinken gebeurt in 82% van de gevallen niet thuis, maar op straat of op een ander adres. In 2013 ging het daarbij om 88%.

Ouders en jongeren worstelen met nieuwe wet naar 18 jaar

Kinderarts Noud Drewes van het Westfriesgasthuis in Hoorn concludeert: “De daling in het aantal opnames, die sinds 2011 was ingezet, is nu gestagneerd. Dat zou te maken kunnen hebben met de overgang naar de nieuwe wet die voor jongeren van 16 en 17 jaar best lastig is: eerst mochten ze drinken en nu moeten ze opeens wachten tot ze 18 jaar zijn. Ook ouders worstelen daarmee, ze vinden het lastig om hierin standvastig te zijn.” Drewes: ‘De groep 13- en 14-jarigen zien we nauwelijks meer bij de alcoholpoli, dat aantal neemt steeds meer af. Er is ook echt wel iets veranderd in het bewustzijn rond jongeren en alcohol, dat is positief.” De totaalcijfers maken echter duidelijk dat er nog geen aanleiding is om de aandacht voor dit onderwerp los te laten. “Zeker niet, het is nog te vroeg om te juichen.”, aldus de kinderarts. Zeer waarschijnlijk spelen ook mixdrankjes een rol in het alcoholgebruik van jongeren. Omdat de alcohol is ‘verpakt’ in een drankje met een smaak die aan frisdrank doet denken, hebben ze geen helder beeld van de hoeveelheid alcohol die zij feitelijk binnen krijgen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl