Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 02 december 2014 Nieuw gemaal Prins Hendrik op Texel

HHNK logoBron: HHNK - Een aantal gemalen op Texel krijgt een metamorfose of wordt compleet vernieuwd. Het gaat om de gemalen De Schans, Dijkmanshuizen, Eijerland en Prins Hendrik. Het gemaal Prins Hendrik wordt als eerste aangepakt en de opdracht is inmiddels openbaar gemaakt via TenderNed. In het najaar van 2016 moet het gemaal gereed zijn.

Gemaal Prins Hendrik staat aan de Waddenzeedijk op het eiland Texel en zorgt voor de bemaling van de gelijknamige Prins Hendrikpolder. Het gemaal is in 1958 gebouwd. Bij inspectie is gebleken dat de installaties van het gemaal verouderd zijn waardoor betrouwbare bemaling voor de nabije toekomst niet meer gegarandeerd is. Het oude gemaal moet daarom vervangen worden. Om de functie van het oude gemaal over te nemen tijdens de benodigde werkzaamheden, wordt een tijdelijk noodpompinstallatie geplaatst. De verwachting is dat de realisatie medio 2015 van start kan gaan zodat het nieuw te bouwen gemaal eind 2016 opgeleverd kan worden.

Uniek open en transparant uiterlijk

De schetsontwerpen zijn gemaakt door bouwkundig architect Eric Huijten en landschapsarchitect Abe Veenstra. De gemalen krijgen een open en transparant uiterlijk; voorbijgangers kunnen door een glazen pui in- en door de gemalen heenkijken. De metamorfose is uniek omdat de meeste gemalen in afgesloten ruimten staan zonder dat je er van buitenaf naar binnen kan kijken.

Samenhang met geplande dijkversterking

De gemalen De Schans, Dijkmanshuizen en Eijerland worden in het kader van de dijkversterking van de Waddenzeedijk Texel aangepakt. Ze vallen binnen dit project omdat ze onderdeel zijn van de primaire waterkering en niet meer voldoen aan de wettelijk gestelde veiligheidseisen. Ook het stuk dijk waar het gemaal Prins Hendrik staat wordt versterkt. Op dit moment zijn we bezig met de voorbereidingen voor een buitenwaartse versterking met zand bij de Prins Hendrikdijk. Hiervoor werken we samen met onder meer de het Ministerie van Infrastructuur & Milieu, provincie Noord-Holland, gemeente Texel, en het Waddenfonds.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl