Algemeen: 18 december 2014 Gemeentelijke Den Helder belastingen voortaan door Cocensus geïnd

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - Wethouder Geurt Visser van financiën en de heer George Schipper, directeur van Cocensus, ondertekenden vanmiddag het convenant waarmee de gemeente Den Helder de heffing van gemeentebelastingen overhevelt naar de gemeenschappelijke regeling van verschillende Noord-Hollandse gemeenten.

Cocensus is een gemeenschappelijke regeling van 12 Noord-Hollandse gemeenten, waarin de heffing en invordering van diverse gemeentelijke belastingen zijn ondergebracht. Met ingang van 1 januari 2015 sluit ook Den Helder hierbij aan.

Continuïteit gewaarborgd

Deelname aan deze gemeenschappelijke regeling, waarvan bijvoorbeeld ook Haarlem, Beverwijk en Alkmaar deel uitmaken, heeft verschillende voordelen voor Den Helder. Geurt Visser, wethouder Financiën, legt uit: "Allereerst kunnen we in dit samenwerkingsverband de kwaliteit en continuïteit van de werkprocessen veel beter garanderen. Onze gemeentelijke afdeling belastingen heeft lang gedraaid met een minimum aan capaciteit. Dit maakte belangrijke processen kwetsbaar, maar meer mensen aannemen werd te duur. Binnen het samenwerkingsverband kan door de bundeling van krachten veel efficiënter gewerkt worden en is de continuïteit van de bezetting altijd gewaarborgd."

Meer met minder

Een ander voordeel is volgens wethouder Visser dat het ambtenarenapparaat van de gemeente Den Helder hiermee iets "afslankt". "Er komt dus meer professionele organisatie tegen minder kosten", vat hij samen. Er gaan in totaal negen medewerkers uit dienst bij de gemeente. Cocensus wordt hun nieuwe werkgever.

Pieter Kos, wethouder Economische Bloei en verantwoordelijk voor Bedrijfsvoering, Organisatie en Personeelsbeleid, zegt hierover: "In goede samenwerking met de vakbonden hebben we ervoor gezorgd dat de overgang voor onze mensen naar hun nieuwe werkgever zeer netjes verloopt. Ik ben blij dat we zo niet alleen goed zorgen voor de mensen die binnen de gemeente werkzaam zijn, maar ook voor de groep die nu een overstap maakt. Ik wens hen alle succes op hun nieuwe plek."

U merkt geen verschil

De gemeentelijke belastingen die Cocensus voortaan gaat innen variëren van de OZB tot de toeristenbelasting, van de graf- en begraafrechten tot de rioolheffing. Voor al deze heffingssoorten verzorgt Cocensus het bestandsonderhoud, de heffing, de invordering, de behandeling van bezwaar- en beroepschriften en de behandeling van verzoeken om kwijtschelding. Inwoners van Den Helder zullen nergens aan merken dat de uitvoering van dit werk door iemand anders dan de gemeente gebeurt. Zij kunnen bijvoorbeeld voor vragen over de heffingen nog steeds naar de gemeente bellen.

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl