Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privavy verklaring

Algemeen: 20 januari 2015 Schagen: De openbare ruimte is van iedereen, de data ook

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - De gemeente Schagen gaat de komende tijd drie actuele casussen verder uitwerken vanuit dataperspectief. Dit is het resultaat van een interne sessie met beleidsmedewerkers en uitvoerders, waarin de mensen zelf hebben ervaren hoe open data een bijdragen kunnen leveren aan de oplossing van hun eigen vraagstukken, activiteiten. Verder uitwerken betekent in dit geval: de relevante data analysen en waar mogelijk publiceren, het bij het vraagstuk betrokken netwerk van stakeholders samenbrengen, inspireren en het dataperspectief ook bij hen meer in top of mind te brengen en natuurlijk ook het aansturen op daadwerkelijk hergebruik van de data. Hieronder een korte samenvatting van de casus 'De openbare ruimte is van iedereen, de data ook.'

De openbare ruimte is van iedereen, de data ook

De afdeling Openbare Ruimte van de gemeente Schagen beheert veel data. Dit zijn met name geodata over bijvoorbeeld objecten in het openbaar gebied (zoals lantaarnpalen en prullenbakken) maar ook gegevens over het beheer van de openbare ruimte. De potentiële doelgroep voor deze data is heel breed. Immers, iedereen binnen de gemeentegrens is gebruiker van het openbare ruimte. Er is in Schagen al een eerste inventarisatie gedaan van data en stakeholders. Deze dient als referentie voor de publicatie van data en de promotie ervan naar de stakeholders.

Er is geen concrete casus geformuleerd in het kader van het programma. Uiteraard is transparantie al voldoende basis om data te gaan publiceren, te visualiseren en te promoten. Zeker als het gaat om de openbare ruimte. Iedereen in Schagen maakt daar immers gebruik van. Bovendien werkt de gemeente qua inrichting en beheer van de openbare ruimte samen met veel en verschillende partijen. Intern en extern. Denk bijvoorbeeld aan aannemers, hoveniers, onderhoudsbedrijven en landschapsarchitecten. Allen geïnteresseerd in en potentiele hergebruikers van data.

Daarom is gekozen om stapsgewijs de openbare data van de dienst openbaar gebied te gaan publiceren. Juist ook omdat dit een aanbodgericht activiteit is, is het noodzakelijk om naast publicatie van de ruwe data, de data ook als leesbare informatie te tonen, bijvoorbeeld op een kaart, in een tabel of in een andere presentatievorm. Dan kan eenieder (dus ook de niet-techneuten), binnen de context van zijn of haar eigen opgave, data herkennen, de waarde ervan beoordelen en eventueel hergebruiken.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl