Algemeen: 20 januari 2015 Schagen: Met data van anderen aan het werk

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - De gemeente Schagen gaat de komende tijd drie actuele casussen verder uitwerken vanuit dataperspectief. Dit is het resultaat van een interne sessie met beleidsmedewerkers en uitvoerders, waarin de mensen zelf hebben ervaren hoe open data een bijdragen kunnen leveren aan de oplossing van hun eigen vraagstukken, activiteiten. Verder uitwerken betekent in dit geval: de relevante data analysen en waar mogelijk publiceren, het bij het vraagstuk betrokken netwerk van stakeholders samenbrengen, inspireren en het dataperspectief ook bij hen meer in top of mind te brengen en natuurlijk ook het aansturen op daadwerkelijk hergebruik van de data. Hieronder een korte samenvatting van de casus 'Met data van anderen aan het werk'.

Met data van anderen aan het werk

'Iedereen aan het werk' is een speerpunt in de meerjarenvisie van de gemeente Schagen. Een van de acties die daar invulling aan geeft is het het lokaal matchen van stagiaires en schoolverlaters, jonge werkzoekenden aan de (latente) vraag, mogelijkheden van bedrijven.

Voorwaarde om dit te überhaupt te kunnen, is inzicht in aard, omvang en beschikbaarheid van stagiaires en schoolverlaters, jonge werkzoekenden en de (latente) vraag uit, mogelijkheden bij het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Alleen dit inzicht alleen al kan beweging genereren. Dit is een gemeentegrensoverschrijdend thema. Er bestaat dan ook al een samenwerkingsverband met de kopgemeenten onder de naam 'De Kop Werkt'.

Inzicht

De gemeente Schagen wil met behulp van open data van anderen meer inzicht krijgen en geven in dit vraagstuk, om op basis daarvan de juiste keuzes te kunnen maken of anderen in de gelegenheid te stellen keuzes voor zichzelf te maken. Nieuw handelingsperspectief dus.

Het is bovendien bijzonder relevant om de ontwikkelingen te kunnen volgen (bijvoorbeeld in een soort dashboard). Er zijn allerlei variabelen denkbaar waarbij de veranderingen laten zien hoe e.e.a. zich ontwikkelt maar die ook een 'earlywarningfunctie' hebben.

Hoe open data hieraan kunnen bijdragen:

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl