Algemeen: 11 februari 2015 NH-scholen in debat tijdens voorronde 'Op weg naar het Lagerhuis'

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Gedeputeerde Elvira Sweet opent op woensdag 11 februari 2015 de Noord-Hollandse voorronde van 'Op weg naar het Lagerhuis'.

Voor de zeventiende keer gaat het VARA-programma op zoek naar het beste debat- en speechtalent in Nederland. Dit jaar strijden meer dan tweehonderd middelbare scholen uit heel Nederland om de titel van beste debatschool van Nederland. In de provincie Noord-Holland vinden de voorrondes plaats op 11 en 19 februari 2015 in De Rode Hoed te Amsterdam.

De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren 90 zo populaire VARA-programma 'Het Lagerhuis'. De laatste reguliere uitzending hiervan was in 2010, maar de jongereneditie 'Op weg naar het Lagerhuis' keert sinds 1999 jaarlijks terug bij de VARA, dit seizoen opnieuw in samenwerking met de provincie Noord-Holland, jongerenorganisatie HOPE XXL en het vfonds. Enerzijds om jongeren de mogelijkheid te bieden hun debattechnieken te vergroten, maar ook om hen te laten ervaren wat de provinciale politiek inhoudt.

De jonge debaters buigen zich over prikkelende stellingen. Zo debatteren ze over de natuurtoets, een quotum aan jongeren in de Provinciale Staten en het wel of niet bevorderen van dierenwelzijn in de provincie Noord-Holland. Alle landelijke onderwerpen zijn te vinden op het onderdeel stellingen - ownhlagerhuis.nl/stellingen van de website van Op weg naar het Lagerhuis.

Opzet competitie

Alle middelbare scholen in Nederland kunnen deelnemen aan de competitie. Er wordt gedebatteerd aan de hand van verschillende debatvormen, waaronder de 360-graden debatten, de V-rede en de één op één debatten. Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wordt één winnend team bekendgemaakt dat doorgaat naar de landelijke achtste- en kwartfinales in Hilversum. Ook wordt de beste speecher van de dag gekozen. De landelijke finale wordt in het voorjaar uitgezonden door de VARA op NPO2. Het winnende debatteam en de beste redenaar brengen samen met jongerenorganisatie HOPE XXL een bezoek aan de Verenigde Naties in New York!

Deelnemers dag 1:

Meer informatie

Meer informatie staat op de website van Op weg naar het Lagerhuis www.ownhlagerhuis.nl

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl