Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 30 maart 2015 Kermis kern Schagen gezelliger, veiliger en toekomstbestendig

Gemeente Schagen logoBron: Gemeente Schagen - Om de kermis in de kern Schagen gezelliger, veiliger en toekomstbestendig te maken heeft het college van burgemeester en wethouders besloten met ingang van 2015 minder én minder grote attracties op de Markt toe te laten.

Vanaf 2016 is er niet langer kermis in de Nieuwstraat maar in de Julianalaan én brengen we de duur van de kermis terug van tien naar zes dagen. De kermis in de kern Schagen wordt al vele jaren in samenwerking met dezelfde marktpartijen georganiseerd. Er is geen sprake van vernieuwing en er zijn vragen gesteld door burgers en ondernemers over de wijze van organiseren van de kermis. Daarnaast staan kermisorganisaties onder druk van teruglopende inkomsten. Dit was voor de gemeente Schagen aanleiding onderzoek http://www.schagen.nl/inwoner/rapport-kermis-schagen_43299/ te doen naar het functioneren van de kermis. Automatisch kwamen daarbij ook veiligheidsaspecten aan de orde. Er is gesproken met belanghebbenden en de bevolking is geraadpleegd met behulp van het online inwonerspanel.

Waarom minder en minder grote attracties op de Markt?

Gezelligheid is de belangrijkste reden voor het bezoeken van de kermis volgens het online inwonerspanel. Bijna de helft van de bezoekers vindt de Markt te vol met attracties, er is te weinig ruimte voor zitplaatsen op terrassen. Daarnaast is het uit oogpunt van veiligheid bij incidenten nodig betere vluchtwegen te creëren en ook daarvoor is ruimte nodig. Op de Markt leveren kermisattracties ruimte in voor veiligheid en gezelligheid op de terrassen.

Waarom verhuizing van Nieuwstraat naar Julianalaan?

In de Nieuwstraat werken bedrijven samen met de gemeente aan een betere inrichting. Makado en Hema verfraaien de gevels van hun gebouwen en op een deel van de parkeerplaats worden winkels en woningen gebouwd. De gemeente verbetert de inrichting van de straat met een lange rij bomen, nieuwe lantaarnpalen en fietsrekken. Het gevolg hiervan is dat er met ingang van 2016 in de Nieuwstraat niet langer ruimte is voor middelgrote attracties en geen ruimte voor grote attracties op de parkeerplaats. Uitgangspunten bij de zoektocht naar een nieuwe kermislocatie zijn dat de kermis ook op de Markt blijft én dat de nieuwe, aanvullende locatie daarop aansluit. Locatie Markt - Torenstraat - Torenplein - Julianalaan en parkeerplaats blijkt het beste alternatief te zijn. De grootste en hoogste attracties worden op de parkeerplaats Julianalaan geplaatst. In geval van incidenten is de bereikbaarheid voor hulpdiensten gewaarborgd.

Waarom minder dagen kermis?

De kermis duurt momenteel tien dagen. Het centrum is inclusief op- en afbouw gedurende 16 dagen minder of slecht bereikbaar. Inwoners, bezoekers en detailhandel ervaren dat als negatief. De bezoekers van de kermis die de huidige kermisduur te lang vinden (52% van het online inwonerspanel) geven aan dat de kermis maximaal 5,7 dagen zou moeten duren. Zestien dagen ruimte beslag, overlast en mindere bereikbaarheid wordt met ingang van 2016 teruggebracht naar acht dagen. Minder dagen kermis betekent in plaats van tien nog zes dagen feest.

Planning

De gemeente gaat in de komende maanden in gesprek met omwonenden, bedrijven en instituten in de directe omgeving van het kermisterrein met ingang van 2016: Markt - Torenstraat - Torenplein - Julianalaan en parkeerplaats. In overleg met betrokkenen wordt invulling aan de plannen gegeven om de onvermijdelijke overlast tot een minimum te beperken. De kermis van 2016 wordt na afloop geëvalueerd en op basis daarvan wordt kermis 2017 waar nodig bijgestuurd.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl