Algemeen: 29 april 2015 Kust Weer Veilig - Minister Schultz bij versterkte Hondsbossche en Pettemer Zeewering

Met de versterking van de Hondsbossche en Pettemer Zeewering is de Hollandse kust weer veilig. Dat verklaarde minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) op 16 maart 2015 bij de afronding van de laatste 'zwakke schakel' in de lijst van 10 te verstevigen locaties langs de kust. Binnen een jaar is hier ruim 400 voetbalvelden aan nieuw land gecreëerd.

Minister Schultz: 'De kustverdediging van Noord- en Zuid-Holland is voor de komende 50 jaar weer op orde. 10 miljoen mensen in de Randstad zijn veilig dankzij deze projecten. En een belangrijk deel van onze economische motor is nu beter beschermd.' De Noord- en Zuid-Hollandse kust is nu goed bestand tegen stormen van de zwaarste categorie, die gemiddeld eens in de 10.000 jaar voorkomen. Ook bieden het verbrede strand en nieuwe duinen volop kansen voor recreatie en natuurontwikkeling. Het gebied wordt zo veiliger én mooier.

Kust op Kracht

Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de provincie Noord-Holland werkten afgelopen jaren samen aan de nieuwe zeewering, onder de naam 'Kust op Kracht'. Samen met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden hebben zij gezocht naar de beste manier om de kust te verstevigen. Door de kust te versterken met zand - in plaats van bijvoorbeeld het verzwaren of verhogen van de bestaande dijk - ontstaan meer mogelijkheden voor recreatie, toerisme, natuur en economie.

Niet alleen veilig, maar ook mooier

Gedeputeerde Joke Geldhof: 'De kust is niet alleen veiliger geworden, maar ook aantrekkelijker voor inwoners en toeristen. Gemeenten, natuurorganisaties en ondernemers gaan nu aan de slag met zo'n 45 projecten, waarbij nieuwe natuurgebieden, wandel- en fietspaden en strandovergangen worden aangelegd of verbeterd. Ondernemers hebben nieuwe creatieve ideeën en gaan, gestimuleerd door een provinciale subsidie, investeren in recreatieve en toeristische voorzieningen. Samen zorgen we zo voor een sterke impuls aan de regionale economie.'

Ook burgemeesters van Bergen en Schagen zijn enthousiast: 'Ik ben ongelooflijk trots op dit mooie project. Het is heel bijzonder dat we er in de gemeente een nieuw stukje Nederland van 100 hectare bij hebben gekregen.' Aldus Hetty Hafkamp van Bergen. 'De kustversterking is voor ons een kans om Petten achter de dijk te veranderen naar Petten in de duinen en deze badplaats een economische impuls te geven. Het nieuwe strand en de duinen verbinden Petten zichtbaar met de zee', vult Marjan van Kampen, burgemeester Schagen aan.

Opgespoten zand

Het project is ongeveer 8 kilometer lang. Door de 35 miljoen kubieke meter opgespoten zand schuift de kustlijn ongeveer 300 meter zeewaarts op. Tweederde van het aangelegde zand ligt onder water. Het versterken van de zeewering ging in maart 2014 van start en is dankzij een slimme planning en goede samenwerking binnen een jaar afgerond. Dat is bijna een half jaar eerder dan gepland. De komende tijd wordt nog gewerkt aan de inrichting van het nieuwe land. De totaalkosten van het project, inclusief 20 jaar onderhoud, bedragen Ä 230 miljoen. Daarmee blijft het project ruim binnen budget. 'Zoals de minister al zei vandaag, deze samenwerking is een extra goede reden om woensdag naar de stembus te gaan,' zegt de trotse dijkgraaf Luc Kohsiek.

Een korte weergave van het bezoek van minister Schultz, vind je op

http://youtu.be/PYJFXqnztGQ. (Bron: Kust op Kracht)

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

GALJOEN
Galjoen is een bedrijf gespecialiseerd in de markt van beroeps- en promotie-kleding met de nadruk op kwaliteit, veiligheid en draagcomfort. Productontwikkeling: Brandwerend Reddings / Overlevings Pak, Waadpak brandweer.
www.galjoen.nl