Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privavy verklaring

Algemeen: 29 april 2015 Daling aantal alcoholvergiftigingen onder jongeren in Noord-Holland Noord zet door

In Noord-Holland Noord daalt het aantal jongeren van 10 tot en met 17 jaar dat met een alcoholvergiftiging naar het ziekenhuis wordt gebracht. Vervoerde de ambulance in Noord-Holland Noord in 2013 nog 109 jongeren met een alcoholvergiftiging naar het ziekenhuis, in 2014 waren dat er 96. Op Texel waren dat er in 2013 nog 10 en in 2014 was dat aantal gedaald naar 7.

Overzicht alcoholvergiftigingen in Noord-Holland Noord

Sinds 2011 daalt het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging per ambulance naar een ziekenhuis in Noord-Holland Noord is vervoerd. In 2014 zet de daling door. Het aantal daadwerkelijke opnames in een ziekenhuis kan afwijken omdat er naast de ritten van de ambulance ook zelfverwijzers zijn of ouders die zelf hun kind brengen. De regio Noord-Kennemerland draagt sterk bij aan de daling. Daar ging het om 52 jongeren in 2013, in 2014 waren het nog 38 jongeren.

In de Kop van Noord-Holland en West-Friesland is bijna geen verschil tussen 2013 en 2014. In West-Friesland zijn in 2013 26 jongeren met een alcoholvergiftiging naar het ziekenhuis vervoerd, in 2014 is er één jongere meer vervoerd. In de Kop van Noord Holland is er met 31 jongeren geen verschil tussen 2013 en 2014, terwijl het aantal op Texel wel is gedaald. Het aantal ambulanceritten vanaf Texel is meegenomen in de cijfers van de Kop van Noord-Holland. Bij een alcoholvergiftiging wordt de concentratie alcohol in het bloed zo hoog dat iemand bewusteloos en in coma kan raken.

Daling mede dankzij preventiemaatregelen

De reden dat het aantal jongeren in Noord-Holland Noord met een alcoholvergiftiging daalt is waarschijnlijk mede dankzij lokale en regionale inspanningen, zoals het alcoholmatigingsprogramma voor jongeren 'In control of alcohol & drugs'.

Jongeren onder de 15 jaar

De daling van de hele jonge drinkers stagneert. In 2014 zijn in Noord-Holland Noord, net als het jaar ervoor, 9 jongeren onder de 15 jaar met een alcoholvergiftiging naar het ziekenhuis vervoerd. De meeste jongeren (70 %) waren 16 of 17 jaar in 2014, net als in 2013. In 2014 is er voor het eerst sinds lange tijd een kind van 12 jaar met een alcoholvergiftiging het ziekenhuis binnengebracht.

Geen afname alcoholvergiftigingen bij meisjes

Er worden meer jongens dan meisjes per ambulance het ziekenhuis binnengebracht; 58 jongens versus 38 meisjes in heel Noord-Holland Noord. Het is opvallend dat er in 2014 in Noord-Holland Noord nagenoeg net zoveel meisjes als het jaar daarvoor per ambulance met een alcoholvergiftiging zijn vervoerd (37 meisjes in 2013 versus 38 in 2014), terwijl het aantal jongens met een alcoholvergiftiging wel is afgenomen (70 jongens in 2013 versus 58 in 2014). Van 2 jongeren is het geslacht niet geregistreerd.

Meisjes zijn extra kwetsbaar omdat zij minder lichaamsvocht hebben. Dit draagt bij aan een hoger alcoholpromillage bij een meisje dan bij een jongen van dezelfde lengte en hetzelfde gewicht.

Overmatig drinken gebeurt vaak buitenshuis

Het overmatig drinken gebeurt in 83% van de gevallen niet thuis, maar op straat of op een ander adres. In 2013 ging het daarbij om 82%.

Gegevens Ambulancezorg zijn belangrijk

Martin Smeekes, Directeur Ambulancezorg, Veiligheidsregio Noord-Holland Noord: "Het is belangrijk dat de regionale ambulancediensten de gegevens over het aantal alcohol- en drugsintoxicatie-inzetten onder jongeren per subregio heel precies bijhouden, omdat je anders te weinig zicht hebt als regio of je beleid nu wel of niet effectief is. Het is een onontbeerlijke effectmeter voor de effectiviteit van alcoholprogramma's onder jongeren." (Bron: GGD Hollands Noorden)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl