Algemeen: 20 mei 2015 Hollands Kroon: Pas op met de berenklauw

Gemeente Hollands Kroon logoBron: Gemeente Hollands Kroon - De berenklauw is een verraderlijke plant. Lees daarom hieronder hoe u de plant herkent en wat u moet doen als u de berenklauw wilt verwijderen.

Het aanraken van deze plant kan namelijk irritatie, blaren of zelfs brandwonden veroorzaken. Als het sap van de plant in je ogen komt, kun je zelfs blind worden. Ook in onze gemeente is deze grote plant (zie foto) te vinden. Staat hij in uw tuin, draag dan beschermende kleding/handschoenen en kap de plant bij de grond af. Ziet u de plant in het openbaar groen staan? Meld dit dan bij de gemeente Hollands Kroon, dan halen wij de plant weg.

Heeft u toch een berenklauw aangeraakt? Volg dan deze richtlijnen:

Wat is berenklauw?

Berenklauw is een grote plant van twee tot vijf meter hoog en komen voornamelijk voor in struikgewas langs spoorlijnen, in ruige beplantingen en in bermen. In Nederland zijn twee soorten berenklauw: de reuzenberenklauw en de gewone berenklauw, in Hollands Kroon komen beiden voor.

Hoe kunt u de berenklauw herkennen?

U kunt de berenklauw herkennen aan zijn dikke stengel (ca. 10 cm.) en zijn enorme bladeren van één tot anderhalve meter lang. De bladeren zijn grof gezaagd, behaard en diep ingesneden. De plant bloeit in de periode vanaf juli tot de herfst met witte bloemschermen. De reuzenberenklauw wordt soms wel vijf meter hoog en heeft rode vlekken op de stengel. De gewone berenklauw wordt maximaal twee meter hoog en heeft geen rode vlekken op de stengel.

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl