Algemeen: 02 juli 2015 Geen geld voor Planet Texel variant dijkversterking Oudeschild

Gemeente Texel logoBron: Gemeente Texel - De gemeenteraad heeft moeten besluiten geen geld beschikbaar te stellen voor de aanleg van een nieuw stuk dijk met sluis rond de oude havens van Oudeschild. Texel was voor de financiering van dit plan, voortgekomen uit het project Planet Texel, grotendeels afhankelijk van bijdragen van elders. Een beroep op het Rijk voor een financiële bijdrage heeft helaas niet mogen baten. Daarom bleef de raad weinig anders over dan het plan te laten varen.

Variant dijkversterking Planet Texel

De dijkversterking die in het project Planet Texel bedacht is, kost ruim Ä 40 miljoen extra in vergelijking met de variant die Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voorstelt. In de variant van Planet Texel komen de oude Noorder- en Zuiderhaven 'binnendijks' te liggen, verbonden met een (bijna altijd) openstaande sluis met de werkhaven. In deze variant zou de dijk verlegd moeten worden, waarmee het dorp Oudeschild weer verbonden wordt met het hart van het dorp: de haven. Met name de dijk rond de Noorder- en Zuiderhaven, die nog verder verhoogd moet worden, knelt in het dorp. Er is daar wel erg weinig ruimte voor en versterking leidt tot een nog grotere barrière tussen dorp en haven.

Financiële bijdrage Rijk

Na grondig onderzoek van de gemeente samen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bleek dat die variant veel meer geld zou gaan kosten dan versterking van de huidige dijk: ruim Ä 40 miljoen.Dat bedrag is teveel voor Texel zelf om op te hoesten. Daarom werd een beroep gedaan op de Rijksoverheid (zie bijlage 1). In het Hoogwaterbeschermingsprogramma, waar de dijkversterking uit betaald wordt, bleek geld over te zijn. Een deel van dat overschot zou genoeg zijn, maar ondanks vragen van Tweede Kamerleden was de minister niet bereid dat geld voor Oudeschild in te zetten (zie bijlage 2). Vanuit Den Haag is dus geen geld voor dit doel en dat was wel nodig om eventueel anderen, als provincie of Waddenfonds te verleiden ook een deel bij te dragen. Het bedrag is te groot om het helemaal regionaal te financieren.

Vervolg

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wilde niet langer dan tot 1 juli wachten met een definitieve keuze. Daarom bleef de raad weinig over dan het plan - dat op een groot draagvlak kon rekenen - te laten varen. Tegelijk werd aangedrongen op het weer oppakken van het vorige plan: een coupure in de huidige dijk ter hoogte van de Heemskerckstraat. Daarom restte de raad niets anders dan van het plan af te zien. Daarmee zal de voorkeursvariant van het Hoogheemraadschap (versterking van de huidige dijk) uitgevoerd gaan worden.

De bijlagen zijn te vinden op www.texel.nl

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl