Algemeen: 17 juli 2015 Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: Dijken liggen er relatief goed bij

HHNK logoBron: HHNK - De afgelopen twee weken inspecteerden medewerkers van het hoogheemraadschap twee maal 190 kilometer droogtegevoelige dijken. Inspecties wijzen uit dat de dijken in het Noorderkwartier naar omstandigheden in redelijk goede conditie zijn.

Ondanks de vondst van een aantal natte plekken en kleine scheurtjes is de conclusie dat de stevigheid van de dijken niet in het geding is. De situatie van de geïnspecteerde dijken liet zelfs een gunstiger beeld zien dan verwacht. Een aantal plekken die om aandacht vroegen, zijn nader bekeken door de technische specialisten. In totaal hebben de inspecties 10 meldingen opgeleverd. Dit waren echter beschadigingen of kleine lekkages die niet gerelateerd zijn aan de droogte. Een regulier beeld dus.

Spons

Het gebrek aan neerslag is voor een dijk niet goed. Dijken zijn opgebouwd uit klei, veen of zand, en vaak een combinatie van die drie. Vanwege het uitblijven van substantiële regen drogen ze langzaam uit. Hierdoor verliezen ze gewicht en kunnen ze scheurtjes vertonen. Vergelijk een dijk met een uitdrogende spons.

Deze krimpt en wordt lichter van gewicht.

Inspecteurs

Ook al zijn er geen ernstige zaken geconstateerd, uitdroging van dijken is iets om scherp in de gaten te houden. Zo'n vijftig inspecteurs liepen, gewapend met prikstok en smartphone, de afgelopen weken twee inspectierondes. De prikstok voor het ouderwetse handwerk, de smartphone om de geconstateerde scheurtjes of vervormingen aan de dijken vast te leggen.

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl