Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 30 december 2015 Schagen: Niet de mist in met wensballonnen

Gemeente Schagen logoBron: Gemeente Schagen - Het oplaten van wensballonnen mag in Nederland, maar niet in het grootste deel van Schagen. In verband met risico's voor het luchtverkeer is het binnen een groot deel van gemeente Schagen niet toegestaan wensballonnen op te laten.

Daar waar het wel zou kunnen, raadt de gemeente het oplaten van wensballonnen sterk af. Omdat de ballon brandgevaarlijk is voor de omgeving en verderop. De ballon is een open vuurbron. Als hij is opgelaten, heeft niemand er meer invloed op. De ballon kan gemakkelijk kapot gaan of door de wind op ongewenste plaatsen terecht komen zoals een rieten dak of in een natuurgebied als de duinen. De wind dooft het vuur niet. Sterker nog, de wind kan de vlammen juist aanwakkeren. Ook kunnen wensballonnen heel hinderlijk zijn voor het (vlieg)verkeer, vandaar dat het in een groot deel van Schagen verboden is. Vanwege de ligging van "Den Helder Airport" (Luchthavenweg 10, Den Helder), "Zweefvliegveld Wieringermeer" (Ulkeweg 25, Slootdorp) en "Vliegveld Middenmeer"(Flevoweg 1, Middenmeer).

Een wensballon werkt op het principe dat warme lucht stijgt. Een open vlam die onder de ballon hangt, zorgt ervoor dat de lucht in de ballon wordt verwarmd. De wensballon wordt ook wel Thaise ballon, ufoballon, geluksballon, sky lantern of gelukslampion genoemd. Het gebruik van de wensballon is in Nederland in beginsel toegestaan, mits aan strenge eisen en regels wordt voldaan. Dit zijn eisen van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). De wensballon zelf moet voldoen aan technische eisen en de gebruiker moet zich aan de instructies houden, zoals: niet oplaten bij windkracht 3 en hoger, niet als het zeer vochtig is en -zoals gemeld- niet binnen een straal van 15 kilometer van een (zweef)vliegveld. Het is strafbaar als je dan toch een wensballon oplaat of als je je niet aan de regels houdt.

In Schagen is het oplaten van wensballonnen dus vrijwel nergens toegestaan. Het zou kunnen dat men denkt: als ik vanaf het strand een wensballon oplaat, moet dat kunnen. Niet dus. We raden het ook daar sterk af. Een wensballon boven zee lijkt in de verte sterk op een noodsignaal voor de scheepvaart (parachute-fakkel). Bij meldingen van dergelijke noodsignalen wordt altijd de KNRM ingeschakeld. Een zoekactie kost veel geld en moeite. De veroorzaker van een onnodige zoekactie wordt opgezocht en aansprakelijk gesteld. Kortom, er is maar één advies van gemeente Schagen: ga niet de mist in met wensballonnen, laat ze niet op.

Op www.schagen.nl vindt u een kaartje waarop staat in welke gebieden van Schagen het niet is toegestaan om wensballonnen op te laten.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl