Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 19 april 2016 Waddenfonds investeert 8 miljoen euro in duurzame recreatie en toerisme

Gemeenschappelijke Regeling WaddenfondsBron: Gemeenschappelijke Regeling Waddenfonds - Het Waddenfonds steekt 8 miljoen euro in duurzame recreatie- en toerismeprojecten in het Waddengebied. Het bedrag gaat naar zes projecten in de drie Waddenprovincies. De bijdrage uit het Waddenfonds maakt deel uit van een totale investering van 26,8 miljoen euro in duurzame recreatie en toerisme in het Waddengebied.

Voor het thema duurzame recreatie en toerisme heeft het Waddenfonds vorig najaar een tender uitgeschreven waar diverse subsidieaanvragen voor zijn ingediend.

Een commissie van deskundigen onder leiding van oud-burgemeester en oud-senator Janny Vlietstra heeft de ontvankelijke projecten in opdracht van het dagelijks bestuur van het Waddenfonds beoordeeld en gerangschikt. Het dagelijks bestuur van het Waddenfonds heeft besloten subsidie te verlenen aan de zes projecten die door de commissie zijn voorgedragen.

Zes projecten

Het project "Atlantikwall in het Waddengebied" ontvangt 2,9 miljoen euro om zes Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog te herstellen en toegankelijk te maken voor toeristen. In de bunkers komen ondermeer exposities over de Atlantikwall, die de nazi's langs de Noordzeekust bouwden als verdedigingslinie tegen de geallieerde legers.

Voor het project Sound Sea Food is Ä 200.000,-- beschikbaar voor het attractiever maken van de visafslag in Den Oever. Op de wekelijkse vismarkt kunnen dagjesmensen en verblijfsrecreanten straks zelf vis veilen, fileren en bereiden. Ook richt het project zich op voorlichting over de vangst, verwerking en consumptie van duurzame vis en de positie hierin van Den Oever als vissershaven.

Voor de grote opknapbeurt van het bekende Vlietermonument op de Afsluitdijk stelt het Waddenfonds 1,5 miljoen euro beschikbaar. Het monument markeert de locatie waar in 1932 het laatste stuk Afsluitdijk is gedicht. Naast de restauratie worden ook de toeristische voorzieningen rond het Vlietermonument gemoderniseerd. Daarnaast komt er een fietspad van Den Oever naar het monument aan de Waddenzeezijde en kunnen toeristen er terecht voor informatie over het Werelderfgoed Waddenzee en de Afsluitdijk.

Het project 'Wier van Wieringen' op voormalig eiland Wieringen wordt gesubsidieerd met ruim 1,1 miljoen euro. Het bedrag wordt geïnvesteerd in het herstel van cultuurhistorisch erfgoed, zoals de Wierdijken en de Wierschuur. De Wierschuur wordt een toeristisch belevingscentrum met informatie over de eeuwenlange strijd tegen het water op Wieringen en het economisch belang van zeegras.

Het Waddenfonds steekt bijna een miljoen euro in "Rondje Lauwersmeer" om de land- en vaarrecreatie in het Lauwersmeergebied te versterken. Daarbij gaat het vooral om de verbetering van fiets- en wandelpaden en toeristische voorzieningen. Het project wil zo meer toeristen trekken voor een langer verblijf in de regio.

Tot slot krijgt het project ""Vaart in de Sud Ie" ruim een miljoen euro voor het geschikt maken van de vaarroute tussen Dokkum en het Lauwersmeergebied voor motorboten met een diepgang van 1.30 meter. Onderdeel van de plannen is de ophoging van een aantal bruggen en de aanleg van een trailerhelling.

Volgens voorzitter Klaas Kielstra van het Waddenfonds zijn de projecten van hoge kwaliteit. ,,De toeristische sector in het Waddengebied krijgt met deze investeringen een positieve en duurzame impuls. Belangrijk is vooral dat ondernemers in verschillende projecten de trekkers zijn. Dat is een extra plus.''

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl