Algemeen: 23 juni 2016 Provincie Noord-Holland showt kust en dijk in Venetië p de Architectuur Biënnale 2016

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - De provincie Noord-Holland laat zich zien op de Architectuur Biënnale in Venetië met de projecten 'Kust op Kracht' en 'Markermeerdijken'. Deze Noord-Hollandse projecten zijn onderdeel van de expositie 'Revitalisation bij Reconciliation' die is samengesteld door architect Jo Coenen. De hele expositie is onderdeel van de Biënnale en laat The Dutch Approach zien.

The Dutch Approach gaat over het doortrekken van grote waterbouwprojecten op de grens van land en water naar gebiedsontwikkeling. De twee Noord-Hollandse projecten zijn onderdeel van de expositie als voorbeeld van innovatieve samenwerking tussen overheden, aannemers en andere partijen bij kustversterkingsprojecten. Waarbij veel aandacht is voor ruimtelijke kwaliteit en regionale gebiedsontwikkeling. Hiermee wordt de Noord-Hollandse (en dus Nederlandse) aanpak voor veilige en vitale regio's internationaal op de kaart gezet. De inbreng voor de biënnale is in samenwerking met het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Rijkswaterstaat.

Een aantrekkelijke kust

Met het project Kust op Kracht, een aantrekkelijk kust investeert de provincie Noord-Holland tijd en geld in 50 projecten in het gebied rondom de kust tussen Camperduin en Callantsoog die de regio economisch sterker maken. Het zijn projecten gericht op natuur, recreatie en economie. Zoals nieuwe fiets- en wandelroutes, vitaliseren dorpspleinen, uitkijkpunten, strandopgangen en nieuwe natuur. Voor de versterking van de Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam denkt de provincie mee over het ontwerp en zet de provinciale kennis in om extra kwaliteit toe te voegen aan de nieuwe dijk en omgeving. Door bijvoorbeeld kansen te creëren voor natuur en recreatie. En de provincie investeert in de ruimtelijke kwaliteit bij de dijk waarin ook aandacht komt voor natuur, recreatie en economie. Te denken valt aan stadsstrand, fietspaden en wandelpaden.

Bij beide projecten zie je dat een ontwikkeling op de grens van land en water leidt tot verbetering nieuwe kansen voor de regio. Zoals het investeren in mooie dorpspleinen langs de Noordzeekust nabij Petten dat een economische impuls is voor deze regio. Alleen het idee om een stadsstrand te ontwikkelen bij Hoorn, heeft er voor gezorgd dat de gemeente nu aan de slag gaat met het herinrichten van een jaren 70 woonwijk.

Architectuur Biënnale Venetië

De expositie 'Revitalisation bij Reconciliation' is te zien in het Pallazzo Querini Stampalia als onderdeel van de Biënnale. De expositie en de Biënnale zijn te bezichtigen van 27 mei 2016 tot 27 november 2016. Het Pallazzo Querini Stampalia is een internationaal cultuurhuis waar belangrijke evenementen, rondetafelgesprekken en workshops met studenten worden georganiseerd. De expositie trekt professionals van over de hele wereld, zoals planologen en landschapsarchitecten, die zich laten inspireren door The Dutch Approach. Bij de tentoonstelling zijn verschillende panelen met tekst en films te zien over de Noord-Hollandse projecten en de andere Nederlandse projecten.

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl