Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 25 oktober 2016 Gemeente Schagen gaat jodiumtabletten verspreiden

Gemeente Schagen logoBron: Gemeente Schagen - Eind november 2016 verspreiden we jodiumtabletten, in samenwerking met de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en de GGD Hollands Noorden. De reden hiervoor is het landelijk beleid over jodiumtabletten. De rijksoverheid heeft bepaald dat inwoners die in de buurt van een kernreactor of onderzoeksreactor zoals de Hoge Flux Reactor (HFR) op de Onderzoekslocatie Petten (OLP) wonen, jodiumtabletten krijgen. Het verspreiden van de tabletten heeft niets te maken met de veiligheid van kernreactoren of de HFR. De tabletten zijn voor inwoners tot en met 40 jaar en zwangeren, die wonen of werken in de buurt van de OLP.

Goed voorbereid

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) houdt toezicht op de veiligheid van de HFR van NRG. Uit inspecties van de ANVS blijkt dat de HFR veilig is. Hoewel de kans op een stralingsongeval bij de OLP heel klein is, vinden wij als gemeente het belangrijk om samen met onze inwoners de juiste voorbereidingen te treffen voor het geval er wél iets gebeurt. Een van die voorbereidingen is het uit voorzorg vooraf uitdelen van jodiumtabletten, zodat men alvast in het bezit is van de jodiumtabletten in het geval dat deze moeten worden ingenomen op aangeven van de overheid. Daarom verspreiden we jodiumtabletten aan inwoners tot en met 40 jaar en alle zwangeren binnen een straal van 4 kilometer van de OLP. Als er dan toch iets gebeurt, kan iedereen die dat nodig heeft, de jodiumtabletten slikken. De rijksoverheid schrijft bij een kerncentrale (Borssele en Dodewaard) verspreiding van jodiumpillen binnen een straal van 100 kilometer voor, terwijl bij de kernreactor in Petten door de veel kleinere capaciteit en op basis van voortschrijdend inzicht, een straal van 4 kilometer wordt aangehouden.

Hoe is het nu geregeld?

Nu liggen de jodiumtabletten opgeslagen bij de Veiligheidsregio in Alkmaar. Als op dit moment een stralingsongeval bij de OLP gebeurt, dan moeten de tabletten eerst nog verspreid worden. Dit vraagt onnodig veel kostbare tijd. Vandaar dat wij de tabletten vooraf geven aan alle inwoners tot en met 40 jaar en zwangeren binnen een straal van 4 kilometer van het NRG terrein in Petten.

Inloopavond

Op donderdag 27 oktober 2016 organiseren we een inloopavond in de sportkantine aan de Sportweg 5 in Petten, tussen 18.00 en 20.30 uur. Tijdens deze avond kunnen inwoners en ondernemers in gesprek gaan met of vragen stellen aan diverse instanties, waaronder de GGD Hollands Noorden, de Veiligheidsregio, NRG en de gemeente.

Eind november 2016 verspreiden tabletten

Inwoners die binnen 4 kilometer van de HFR wonen of werken, ontvangen op eind november 2016 een envelop van ons. Hierin zit een doosje jodiumtabletten met bijsluiter, een brief en een flyer. Alleen inwoners tot en met 40 jaar ontvangen de tabletten en alleen in genoemd gebied. Voor overige doelgroepen, zoals toeristen treffen we aparte voorzieningen.

Meer informatie vindt u in onze uitgebreide lijst van vraag & antwoord schagen.mozard.nl/mozard/!suite86.scherm0325?mPag=775&mNch=8459013

Hoe werken jodiumtabletten?

Bij een stralingsongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Dit wordt door de schildklier opgenomen. Dit kan nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben. In jodiumtabletten zit zoveel jodium dat na inname van een tablet de schildklier alvast vol raakt. Hierdoor kan de schildklier geen radioactief jodium meer opnemen.

Jodiumtabletten zijn nuttig voor kinderen, volwassenen tot en met 40 jaar en zwangeren. Bij mensen ouder dan 40 jaar is de kans op nadelige effecten door radioactief jodium heel klein. De GGD adviseert volwassenen ouder dan 40 jaar daarom geen jodiumtabletten in te nemen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl