Algemeen: 01 februari 2017 Julianadorp: Aanpak Jongeren Interventie Team werkt

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - Vanwege overlast van jongeren in Julianadorp is in 2015 een proef gestart om hier tegen op te treden. Hiervoor werd het Jongeren Interventie Team opgericht. Deze proef leverde goede resultaten op en werd daarom voortgezet in 2016. En wat bleek? De aanpak van het team werkt heel goed, want het aantal overtredingen is met de helft gedaald.

Er is een beter beeld van de jeugd die op straat rondhangt en welke jongeren voor overlast zorgen. Ook de aanpak om ouders in een vroeg stadium bij te betrekken werpt zijn vruchten af.

Wat is het Jongeren Interventie Team?

Het Jongeren Interventie Team, kortweg JIT, bestaat uit politie en handhavers van de gemeente die gespecialiseerd zijn in het vroeg signaleren van alcohol en drugsgebruik onder jongeren. Daarnaast probeert het team jeugdoverlast te verminderen door zowel preventief als handhavend op te treden.

Het gaat bij deze jongeren niet altijd om overtredingen van de wet. Vaak gaat het om schendingen van de sociale normen. Daarom staat het team ook in nauw contact met jongerenwerk (De Wering) waardoor er snel relevante informatie kan worden uitgewisseld. Het JIT team weet zo wat er speelt op straat en spreekt de jongeren aan op de overlast die ze veroorzaken. Het gaat dus in eerste instantie om het contact met de jongeren, om te weten wie wie is, en niet zo zeer om het uitdelen van boetes.

In het overzicht ziet u de resultaten die tot nu toe in Julianadorp zijn geboekt.

Resultaten

Beschrijving 2016 2015
Aantal uitgedeelde waarschuwingen 19 80
Aantal jongeren uit anonimiteit gehaald 40 53
Aantal verstrekte processen-verbaal 15 3
Aantal verrichte aanhoudingen 1 0
Aantal doorverwijzingen naar HALT/Brijder 5 12

Overtredingen

Soort overtreding 2016 2015
Betrapt met alcoholhoudende drank 10 35
Betrapt met (soft)drugs 3 14
Veroorzaken van geluidsoverlast 0 3
Zich bevinden op verboden terrein 4 3
Gooien van afval op straat 0 22
Vertonen van baldadig gedrag 0 1
Hinderlijk rondhangen 13 17
In bezit van een wapen 1 0
Veroorzaken van overlast met auto of brommer 8 0
Geen gehoor geven aan bevel of verordening 1 0
Totaal 40 95

Los van het JIT-team treden de handhavers het hele jaar op tegen alcoholgebruik bij jongeren onder de 18 jaar in heel Den Helder.

Heeft u een melding voor het JIT? Stuur dan een mail naar .

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl