Algemeen: 23 februari 2017 Kustpact: een mooie kust voor iedereen
Bron: Rijksoverheid -
Een mooie Nederlandse kust met de mogelijkheden om te genieten van de rust en
ruimte, of juist gebruik te maken van verschillende recreatiemogelijkheden. Of
allebei. Dat is de kern van het nieuwe Kustpact dat vandaag is getekend door
bijna 60 partijen waaronder provincies, kustgemeenten, natuurorganisaties en de
recreatiesector. In samenwerking met van minister Schultz van Haegen
(Infrastructuur en Milieu) zijn er definitieve afspraken gemaakt over nieuwe
recreatieve bebouwing aan de Nederlandse kust.
Minister Schultz: "Ik ben blij dat, na de afstemming van het voorlopige pact, de bestuurders nu ook het mandaat hebben gekregen van hun achterban voor de afspraken in het kustpact. Een pact om onze mooi kust te beschermen, maar tegelijkertijd niet op slot te zetten. Een pact met gezamenlijke waarden, waarin we recht doen aan de beleving van zoveel mogelijk mensen."
We willen de kust mooi en open houden. Daarom is er een zonering afgesproken.
Die zonering, waar betrokken partijen invulling aan gaan geven, geeft duidelijkheid over in welke delen van de kustzone geen nieuwe recreatieve bebouwing is toegestaan en in welke delen wel, en onder welke voorwaarden.
Schultz: "Zo wordt er een goede balans gevonden tussen bescherming en behoud van de kust en de ontwikkeling van de kustzone. Zo ontstaat er voor alle partijen duidelijkheid"
Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten: "Met dit kustpact laten alle betrokken partijen zien dat de unieke kwaliteiten van onze kust - het grootste natuurgebied van Nederland - voor altijd beschermd moet worden. Dat is enorme winst voor ons land, en voor alle fans van de kust. Door dit kustpact kunnen onze kinderen ook nog genieten van de lege, ongerepte landschappen waar wij zo van genieten".
De kustzone bestaat uit de Noordzeekust van de Waddeneilanden, de Hollandse kustboog en de Zuidwestelijke Delta, inclusief de mondingen van de zeearmen. Op land bestaat de kustzone uit het strand, alle duingebieden en gebieden landinwaarts waar het ruimtegebruik, de economie en ecologie rechtstreeks onder invloed staan van de zee.
Een pact met gezamenlijke waarden, waarin we recht doen aan de beleving van zoveel mogelijk mensen. Zoals het vrije zicht en de ongerepte leegheid. Vrij toegankelijk bovendien. Met het Kustpact worden de bestaande bestuurlijke verantwoordelijkheden voor de kustzone onderschreven. De provincies zullen de zonering in overleg met de betrokken partijen nader uitwerken. Vooruitlopend daarop streven de partijen ernaar om bij de voorbereiding van nieuw ruimtelijke plannen voor de kustzone zoveel mogelijk te handelen naar de vast te leggen zonering. De zonering wordt in beleid en regelgeving vastgelegd op basis van de geldende procedures.
Partijen die het pact hebben getekend zijn de provincies, gemeenten en waterschappen in Zuid-Holland, Noord-Holland, Zeeland en Fryslân samen met Natuurmonumenten en Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (namens de Coalitie Bescherm de Kust), de recreatiesector als ook de drinkwaterbedrijven, ANWB, RECRON, KHN, HISWA, StrandNederland, NBTC en Staatsbosbeheer. Eind oktober 2017 was het voorlopige Kustpact rond, waarna de besturen het aan hun achterban hebben voorgelegd. Door enkele aanpassingen in het voorlopige Kustpact tekent nu ook de recreatiesector mee.
Overig nieuws van vandaag
- De proef 'Geen poep op de stoep' wordt verder uitgerold in Hollands Kroon
- College Hollands Kroon wijst de Elft 53 aan als bouwlocatie voor de brede school in Hippolytushoef Hollands Kroon
- Romeinen en opgedoken japon tijdens voorjaarsvakantie 2017 in Huis van Hilde in Castricum
- Natuurlijke hotspots Waddenzee in kaart gebracht
- Doorbraak in voedselzekerheid met Nederlandse kennis over zilte landbouw
- Kustpact: een mooie kust voor iedereen
- Kerktorens Petten en Callantsoog in restauratie
- Inrichting Dorpzicht op Texel als natuurgebied afgerond door Provincie, Staatsbosbeheer past beheer aan
- Informatiebijeenkomst energie besparen en comfortabel wonen voor woningeigenaren De Koog op 1 maart 2017