Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 21 maart 2017 HHNK: Voorjaarsinspectie waterkeringen gestart

HHNK logoBron: HHNK - Onze gebiedsbeheerders inspecteren op dit moment de waterkeringen in ons gebied. We doen dit nu we bijna aan het eind van het stormseizoen zijn, maar voordat het gras op de dijk te lang is om de dijk goed visueel te kunnen inspecteren. Deze voorjaarsinspectie duurt tot 1 mei 2017.

De voorjaarsinspectie vindt elk jaar plaats vanuit onze wettelijke zorgplicht voor de waterkeringen (dijken, duinen en kades), die de Noord-Hollandse bevolking en het achterland beschermen tegen overstromingen. In totaal inspecteren we systematisch ruim 1.360 km.

Primaire keringen (Noordzee, Waddenzee, IJsselmeer, Markermeer en Noordzeekanaal): 257 km

Zandige kust (duinen): 90 km

Regionale keringen (boezemkades): 1.016 km

Waarnemen en registeren van schades en afwijkingen

Waar letten we op bij de inspectie van de keringen? We controleren, visueel en met de prikstok, of de sterkte van de kering bedreigd wordt. We doen dit door alle keringen lopend te bekijken en te beproeven. Daarbij letten we onder andere op schades aan bekleding, natte plekken, verzakkingen of opbollingen.

De staat van onze dijken

Op basis van de inspectie en de gegevensinvoer hiervan in de inspectie-app krijgen we een actueel en gedetailleerd beeld van de staat waarin onze dijken verkeren. Op basis daarvan nemen we maatregelen om de waterkering weer in orde te maken en kunnen we onze onderhoudswerkzaamheden inplannen en uitvoeren; de urgentste en belangrijkste reparaties eerst. Pachters, huurders of eigenaren op de dijk zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud dat volgens onze inspectie gedaan moet worden. Zij worden hier door ons op aangesproken.

Meerdere inspecties

Naast deze voorjaarsinspectie vindt er ook een najaarsinspectie plaats. Dat is vlak voor het stormseizoen in september 2017.

Onze gebiedsbeheerders houden uiteraard ook dagelijks de onderhoudsstaat van de dijken in de gaten. Dat is dan een globale inspectie, gericht op het houden van toezicht en het constateren van schade. En we controleren extra wanneer zich bijzondere omstandigheden voordoen, zoals bij storm, hoog water en langdurige droogte.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl