Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 11 april 2017 Onderzoek luchtkwaliteit stadhuis Den Helder

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - Maandag 27 maart 2017 was arbeidshygiënist Jan Snijders in het stadhuis. Hij heeft de situatie rond luchtwegklachten die mogelijk een verband hebben met het binnenklimaat in kaart gebracht. Dat verband is vooralsnog niet gevonden.

Hij herkent op dit moment ook geen vast patroon in de klachten. Voor alle zekerheid volgt nader onderzoek. Jan Snijders geeft aan dat wij zelf veel kunnen doen aan een gezonde werkomgeving.

Ventileren

Gebrekkige ventilatie, hoge luchtstromen en hoge temperaturen veroorzaken een lage luchtvochtigheid. Dat kan de luchtwegen irriteren en gevoeliger maken. Jan Snijders adviseert de werkruimtes regelmatig te ventileren. Dat kan door ramen open te zetten en, indien aanwezig, de roosters in de ramen altijd geopend te houden. Een te hoge temperatuur kan ook klachten aan de luchtwegen veroorzaken. Zet de verwarming dus wat lager en laat op tijd de zonwering zakken.

Aanvullend onderzoek

Omdat het aantal collega's met luchtwegproblemen hoog is en er geen patroon in klachten is ontdekt, geeft Robert Reus opdracht voor verder onderzoek: "Jullie gezondheid heeft mijn hoogste prioriteit. Ik wil 100% zekerheid hebben dat we in een gezonde omgeving werken."

De komende tijd worden de klachten van collega's van VVH verder geïnventariseerd. Eventueel niet eerder gemelde klachten worden dan meegenomen in het onderzoek. De collega's van VVH krijgen binnenkort informatie over dit onderzoek.

Ook wordt het binnenklimaat onderzocht. De temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 en windsnelheid worden gemeten en getoetst aan de normwaarden. Het klimaatbeheerssysteem wordt in kaart gebracht. Denk aan de ventilatie, afzuiging en verwarming. Tot slot worden er metingen gedaan naar de aanwezigheid van micro-organismen in de lucht.

Kelder

In de kelder hangt een bedompte geur. Die wordt veroorzaakt door vocht en onvoldoende ventilatie. In deze ruimte zijn microbiologische metingen uitgevoerd. De metingen toonden schimmels en gisten aan. Er zijn geen ziekteverwekkende micro-organismen aangetoond boven grenswaarden. De arbeidshygiënist is vooralsnog van mening dat de situatie in de kelder geen verband heeft met de luchtwegklachten op de afdeling VVH. De lucht van de kelder kan namelijk onmogelijk op de afdeling VVH komen. Om de overlast weg te nemen wordt een aantal oplossingsrichtingen uitgewerkt.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl