Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 23 mei 2017 Wereldprimeur: PWN en LMR Drilling boren langste en diepste waterleiding - Nieuwe waterleiding onder Marsdiep naar Texel

Gemeente Texel logoBron: Gemeente Texel - Bron PWN - PWN is er samen met aannemer LMR Drilling in geslaagd om een waterleiding aan te leggen onder het Marsdiep. De nieuwe leiding ligt op een diepte van 85 meter en is 4.600 meter lang. Op deze diepte en over deze afstand is er in de wereld nog nooit eerder een waterleiding aangelegd. Met de aanleg van deze leiding is de levering van drinkwater op Texel ook in de toekomst zeker gesteld. Er is na een jarenlange voorbereiding sinds medio 2016 gewerkt aan de aanleg van de nieuwe waterleiding.

Op 16 mei 2017, vierden PWN en de bestuurlijke partners de nieuwe boring door het eerste water uit de leiding te laten stromen. Burgemeester Michiel Uitdehaag: "De beschikbaarheid van drinkwater lijkt misschien een vanzelfsprekendheid, maar dat is het absoluut niet. Zeker niet als je wereldwijd gaat kijken. Drinkwater is een eerste levensbehoefte waarover iedereen moet kunnen beschikken. Het feit dat PWN er nu in is geslaagd om de beschikbaarheid van schoon en zuiver drinkwater op Texel zeker te stellen voor de komende 60 jaar, geeft mij veel vertrouwen." Ook Koen Schuiling, burgemeester van Den Helder is te spreken over de nieuwe leiding: "Water is onlosmakelijk verbonden met Den Helder. Onze gemeente is per slot van rekening aan drie kanten omringd door water. Op dit moment werken we op verschillende fronten samen met onze waterpartners en ook aan deze belangrijke waterverbinding werken we graag mee."

Wereldprimeur

"We zijn erg trots op deze wereldprimeur," aldus PWN-directeur Joke Cuperus. "In 2013 brak één van de twee bestaande waterleidingen naar Texel. Dat leverde toen spannende momenten op, omdat er precies op dat moment een hittegolf was in Nederland. Na zeer uitgebreid vooronderzoek en proefboringen is uiteindelijk samen met de gemeente Texel besloten om een geheel nieuwe waterleiding aan te leggen. Maar dan wel één die bestand is tegen erosie. De innovatieve manier waarop we de nieuwe leiding hebben aangelegd, is de meest duurzame oplossing. Er is door alle betrokkenen keihard gewerkt om dit technologische hoogstandje te realiseren. Ik ben onder de indruk van de vastberadenheid en het vakmanschap van onze mensen."

Geen erosie

De nieuwe leiding is ongevoelig voor erosie omdat hij zo diep ligt. Dit is bewerkstelligd door de toepassing van een zogenaamde 'horizontale boring'. Deze techniek is op zich niet nieuw, maar is nog niet eerder toegepast op deze diepte en over deze afstand. Directeur Ernst Fengler van LMR Drilling stelt: "We durfden deze uitdaging aan te gaan. Vanzelfsprekend is daar enorm veel voorbereiding aan voorafgegaan. En dan nog blijft het spannend! De instandhouding van de boorgang was het meest cruciale aspect. Ook wij zijn zeer trots dat we deze klus geklaard hebben. We krijgen heel veel positieve reacties, ook vanuit het buitenland. Iedereen keek over onze schouders mee en dat hebben onze mensen gevoeld".

Gedurende dit project heeft PWN samengewerkt met onder andere de gemeente Texel, de gemeente Den Helder, Koninklijke Marine, NIOZ en HHNK. Aannemer LMR Drilling heeft de werkzaamheden praktisch uitgevoerd en opgeleverd. Binnenkort start een volgende fase: het aansluiten van de nieuwe waterleiding op het bestaande drinkwaternet van Texel. Deze fase moet begin 2018 gerealiseerd zijn.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl