Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 14 Juni 2002 Haven Oudeschild in volle glorie

Van de rede van Texel vertrok 400 jaar geleden op 17 juni de eerste VOC vloot. Om dit te vieren is er op dezelfde datum een mini-sail georganiseerd waaraan een aantal tall-ships deelnemen zoals de clipper Stad Amsterdam en de VOC-replica Duyfken. Tijdens dit maritieme evenement wordt in Oudeschild een kunstwerk op de dijk bij de jachthaven onthuld en het nieuwe Havenkantoor officieel geopend. Gedeputeerde Staten en Statenleden van de Provincie Noord-Holland en het gemeentebestuur van Texel zullen hierbij aanwezig zijn. Op deze feestelijke manier met op de achtergrond de VOC geschiedenis, wordt ook de eerste fase van het havenplan Oudeschild afgerond.

De reconstructie en uitbreiding van de haven van Oudeschild op Texel is in 1999 van start gegaan. De beroepsvaart, met name de visserij, verdiende als een van de belangrijkste economische peilers van Texel, een betere thuishaven. De pleziervaart echter liet ook een enorme groei zien. Samen met de Stichting Passantenhaven Oudeschild is er een integraal plan opgesteld. Het resultaat is 200 meter extra kade voor de vissersvloot en andere beroepsvaart, een groot haventerrein, een moderne beschutte zeejachthaven van 4 ha met 250 comfortabele ligplaatsboxen aan steigers en aan een zogenaamde vingerpier en een bijzonder vormgegeven havengebouw met sanitaire voorzieningen die aan alle eisen voldoen.

Zeilend Schild

Het werk aan de haven is uitgevoerd door Daalder en De Vries & Van de Wiel onder leiding van het ingenieursbureau Grontmij. Deze partners hebben van het resterend bouwmateriaal zoals buizen en pijpen, door beeldend kunstenaar Harold Bergfeld uit Heemskerk een kunstwerk laten maken. Het Zeilend Schild zal op maandag 17 juni om 15.00 uur door burgemeester mevrouw J.C. Geldorp-Pantekoek en drs. J.H.J. (Bob) Verburg, gedeputeerde Economische Zaken, Landbouw, en Europese Zaken onthuld worden. Het kunstwerk staat aan de noordwest kant van de haven van Oudeschild, op de dijk bij de nieuwe jachthaven.

Van pompstation tot havengebouw

Op dezelfde dag opent gedeputeerde Bob Verburg ook om 17.30 uur officieel het havenkantoor. Gedeputeerde Staten en de Statenleden verlaten de clipper Stad Amsterdam om het gebouw te bezichtigen. Het havenkantoor heeft een eigentijdse nautische uitstraling. De ontwerper, de Texelse architect Ronno Honingh, heeft de gehele fundering van het voormalige pompstation gebruikt. Een uniek gebouw op een bijzondere plek, de deltadijk.

Kop & Munt

Het Regionaal Economisch Stimuleringsprogramma voor de Kop van Noord-Holland en Texel, Kop & Munt, heeft aan het havengebouw een bijdrage verstrekt van ruim € 110.000.

De totstandkoming van de haven is met Europees geld en een aanzienlijke bijdrage vanuit het Fonds Investeringen van de provincie Noord-Holland gefinancierd (€175.000). Met Kop & Munt en het speerpunt Noord-Holland Maritiem wil de provincie en de gewestelijke gemeenten de toeristische en recreatieve potenties in de Kop van Noord-Holland versterken. Het bevorderen van de werkgelegenheid staat hierbij voorop.

Ook de mini-sail is door Kop & Munt en de Provincie Noord-Holland gesponsord.

Voor het complete persbericht en nadere informatie kunt u kijken op de website www.kopenmunt.nl. (Zie nieuws)

Projectbureau Kop & Munt
Willemsoord 30
1781 AS Den Helder
T. 0223-661373 [nieuw]
F. 0223-668131
W. www.kopenmunt.nl

De VVV's van Noord-Holland hebben een compleet overzicht van VOC Evenementen in Noord-Holland.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl