Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 27 juli 2000 Krokodillentranen over verhuizing bollensector'

JULIANADORP - Het dreigend vertrek uit de 'Zuid' van bloembollenbedrijven, die onder het motto ‘ruimte genoeg in de Kop’ de oude bollenstreek verlaten, brengt gemeenteraden, zoals die van Noordwijkerhout, tot het aannemen van moties waarin grote bezorgdheid over deze ontwikkeling wordt geuit. Loco-burgemeester C. Looijesteijn van Anna Paulowna noemt het 'krokodil­lentranen'. 'Hadden ze maar niet moeten bouwen, maar de grond agrarisch moeten bestemmen. Wij hebben wel voor de toekomst bestemd voor de sector, zoals met Hollands Bloementuin." Na de uitspraak van landbouwgedeputeerde B. Verburg, dat de bollensector en dan met name de handel de toekomstblik op de Noordkop dient te richten op straffe van het dichtdraaien van de geld/subsidiekraan voor de sector, is er in de Zuid een bestuurlijke binnenbrand ontstaan die steeds grotere vormen aan gaat nemen.

Kwam het 'volkomen misplaatst' en 'grote zorgen met betrekking tot de 'Zuid' eerst 'van gepensioneerde kringbestuurders, nu beginnen gemeenteraden zich ermee te bemoeien. Zo heeft de gemeenteraad van Noordwijkerhout in een motie zijn verontrusting uitgesproken over de ontwikkelingen.

De zorg die uit de motie spreekt is gericht op het onttrekken van zeven hectare bollengrond aan het areaal van Zuid-Kennemerland voor natuurontwikkeling en over plannen van de provincie Noord-Holland om aan de bollenteelt gelieerde activiteiten, zoals handel en distributie uit de Bollenstreek weg te trekken. De motie met een gebaar van. 'zie je nu, wat je doet !?', aan gedeputeerde Verburg gestuurd, heeft inmiddels 'een aantal reacties van zijn kant opgeleverd. Verburg laat het Samenwerkingsorgaan Duin- en Bollen­streek, dat hem de motie deed toekomen, weten dat het pro­vinciale beleid is gericht op behoud van het bollenteeltgebied in Zuid-Kennemerland. De onttrekking van de zeven hectare bollengrond noemt Verburg beperkt en al jaren bekend.(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl