Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 03 Juli 2002 Kooypunt, beste plek voor havengebonden bedrijventerrein

Het regionaal economisch stimuleringsprogramma Kop & Munt maakt zich sterk voor het ontwikkelen van een havengebonden bedrijventerrein op Kooypunt. Op initiatief van Kop & Munt heeft Grontmij een uitgebreid onderzoek gedaan naar de behoefte en de locatie van een havengebonden bedrijventerrein. Dit onderzoek heeft aangetoond dat er behoefte is aan een zogenaamd 'nat' bedrijventerrein aan het Noordhollands kanaal in de Kop van Noord-Holland. De beste locatie volgens het onderzoek blijkt Kooypunt Oost in de gemeente Anna Paulowna te zijn.

Het onderzoek geeft aan dat er behoefte is aan 90 ha watergebonden bedrijventerrein voor het ontwikkelen van nieuwe bedrijvigheid in de Noordkop. De enige plek aan het Noordhollands kanaal waar die 90 ha aaneengesloten gerealiseerd kan worden, is de locatie Kooypunt Oost. Dit is het grensgebied van de gemeenten Den Helder en Anna Paulowna. Andere mogelijkheden voor het aanleggen van een bedrijventerrein annex haven van deze omvang zijn er niet. De westoever op Kooypunt Zuid biedt te weinig ruimte en uitbreiding van bedrijventerrein Oostoever wordt bemoeilijkt door het aangrenzende natuurgebied.

Stimulans werkgelegenheid

Het uiteindelijke doel van Kop & Munt is om de werkgelegenheid in de Kop van Noord-Holland boven het niveau te krijgen van vóór de reorganisaties bij de Marine. Den Helder en daarmee de gehele regio verloor in de jaren '90 ruim 3.000 arbeidsplaatsen. Het inzakken van de offshore activiteiten deed daar nog een schepje bovenop. Kop & Munt en daarmee de Provincie en de negen gewestgemeenten doen er alles aan om in samenwerking de economie in de Kop van Noord-Holland te stimuleren. Een havengebonden bedrijventerrein van enige importantie kan ervoor zorgen dat er op termijn tussen de twee en drieduizend arbeidsplaatsen ontstaan. Van belang is dat het nieuw te ontwikkelen 'nat' bedrijventerrein aan het Noordhollands kanaal ligt; de open verbinding naar zee trekt grootschalige bedrijven aan.

Toerisme vaart er wel bij

Een havengebonden bedrijventerrein aan het Noord-Hollands kanaal past binnen Noord-Holland Maritiem in het werkprogramma van het provinciale project Staande Mastroute (met als motto 'water als economische drager'). Hierin wordt voorgesteld faciliteiten te realiseren om vervoer over water, watergebonden bedrijvigheid en de recreatievaart te stimuleren. Het Noordhollands kanaal is tot nu toe de enige staande mastroute in de Kop en als eerste prioriteit opgenomen in dit werkprogramma. Jachtbouw en -onderhoud en een jachthaven die toegankelijk is voor zeewaardige schepen zal het watersporttoerisme een oppepper geven. De winkels, horeca en musea zullen van een toename van watersporters profiteren. Het project Blauwe Netwerk, ook opgenomen in Kop & Munt, onderneemt al jarenlang activiteiten om land- en waterrecreatie te combineren.

Stuurgroep Kop & Munt zet in

Nu het nut van een havengebonden bedrijventerrein in de Kop van Noord-Holland door het onderzoek is aangetoond, heeft gedeputeerde drs. Bob Verburg als voorzitter van de stuurgroep Kop & Munt het rapport aangeboden aan de gemeenten Anna Paulowna en Den Helder en aan de provincie en hen opgeroepen tot samenwerking om het havengebonden bedrijventerrein te ontwikkelen.

Voor het complete persbericht en nadere informatie kunt u kijken op de website www.kopenmunt.nl. (Zie nieuws)

Het Regionaal Economisch Stimuleringsprogramma Kop en Munt 2000-2006 bestaat uit een samenhangend pakket van maatregelen waarbij fors wordt ge´nvesteerd in herstructurering van de economische functies van de Noordkop en in een duurzame en evenwichtige economische ontwikkeling van de Kop van Noord-Holland.

Het Regionaal Economisch Stimuleringsprogramma Kop & Munt is een gezamenlijk initiatief van de Provincie Noord-Holland, de 9 gemeenten van het Gewest Kop van Noord-Holland, de Kamer van Koophandel en de Ministeries van Economische Zaken, Defensie en Verkeer & Waterstaat.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari├źrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl