Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 05 Juli 2002 Europese subsidie voor streekproducten van de Waddengroep

De Provincie Noord-Holland heeft ingestemd met de toekenning van een Europese subsidie van bijna 100.000 euro uit het Leader+ programma voor het nieuwe project van de Waddengroep. Met dit geld probeert de Waddengroep meer agrariërs te betrekken bij het produceren van streekproducten. Met een uitgebreider en gevarieerder assortiment kan er in binnen- en buitenland meer omzet worden behaald.

De Stichting Waddengroep is al vanaf 1996 bezig om de interesse naar streekeigen agrarische producten te vergroten. Het resultaat van deze inspanning is dat vijftig boeren, tuinders en vissers op een duurzame wijze grondstoffen produceren voor 85 verschillende streekproducten. Om die grondstoffen te verwerken tot streekproducten zijn dertig mensen werkzaam. De Waddengroep zelf is eigenlijk een marketing organisatie. De streekproducten uit het Waddengebied vinden in Nederland en Duitsland hun weg naar de consument via twaalf groothandels die aan vijfhonderd winkels leveren. De Waddengroep werkt samen met zes andere Europese regio's in het Waddenzeegebied die ook door het Leader+ programma ondersteund worden.

'Erkend streekproduct'

De Waddengroep heeft vier merken in de markt gezet die allemaal het keurmerk 'Erkend streekproduct' dragen. De merken zijn: Waddenzuivel, Noord Holland Natuurlijk en Waddendelicatessen. De Duitse variant heet Wattendelikatessen. Agrarische bedrijven en visserijen in het Waddengebied en de Kop van Noord-Holland die op een biologische of milieuvriendelijke manier boeren en vissen, kunnen deelnemen aan dit succesvolle initiatief. De Waddengroep is namelijk licentiehouder van het keurmerk 'Erkend streekproduct' dat door het ministerie van LNV is goedgekeurd. Het hebben van deze licentie, die geldig is voor de provincies Groningen, Friesland en Noord-Holland, houdt in dat de Waddengroep nieuw ontwikkelde streekproducten van het keurmerk mag voorzien. Natuurlijk zijn hier voorwaarden aan verbonden. De producten moeten van regionale herkomst zijn en duurzaam geproduceerd.

Leader+ nieuw voor de Kop

Het subsidieprogramma Leader+ is dit voorjaar officieel van start gegaan in de Kop van Noord-Holland en op Texel. Het doel van dit Europese programma is om het platteland vitaler te maken zowel in sociaal maatschappelijk als in economisch opzicht. Duurzaamheid staat voorop want het agrarisch gebied dient zijn natuur- en milieuwaarden te behouden. Een andere voorwaarden is dat een project dat voor subsidie in aanmerking wil komen, iets nieuws voor het gebied moet inhouden. De Waddengroep voldoet hieraan omdat zij de 100.000 euro onder andere willen besteden aan productontwikkeling. Verder heeft de Waddengroep als doel gesteld om minimaal dertien nieuwe arbeidsplaatsen te genereren en de omzet te vergroten door 350 extra afzetpunten te realiseren zowel in Nederland als in Duitsland dus in totaal 700. Kortom, met meer producten via een uitgebreider distributienet kunnen veel meer consumenten overtuigd raken van het eerlijke karakter van het Waddenproduct.

Meer informatie:

Projectbureau Kop & Munt/Leader+
Willemsoord 30
1781 AS Den Helder
tel. 0223 66 84 70
fax 0223 66 81 31
www http://www.leader-plus.org/

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl