Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 06 November 2002 Noordzeekanaalgebied duurzame bedrijventerreinen

Er wordt hard gewerkt aan het duurzamer maken van de bedrijfsterreinen in het Noordzeekanaalgebied. Dit is duidelijk geworden op het congres " duurzame bedrijventerreinen in het Noordzeekanaalgebied " dat op vrijdag 1 november is georganiseerd door het Projectbureau Masterplan Noordzeekanaalgebied. Meer dan 150 deelnemers, vertegenwoordigers van bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke groeperingen uit het gebied hebben in het congrescentrum van CORUS in Velsen-Noord gediscussieerd over themaīs als intensief ruimtegebruik, duurzame bedrijfsprocessen en inrichting en beheer van bedrijventerreinen.

De voorzitter van het bestuursplatform Masterplan Noordzeekanaalgebied, gedeputeerde Hen de Boer van Havenzaken, vertelde dat partners in het Noordzeekanaalgebied streven naar kwaliteit. Kwaliteit voor de bedrijven en hun werknemers als gebruikers van de terreinen. En kwaliteit voor de bewoners van het gebied die graag een leefbaar en schoon leefmilieu willen hebben. Kwaliteit wordt o.a. bereikt door in te zetten op duurzame bedrijventerreinen. Daarom wordt gewerkt aan afstemming van beleid tussen de overheden in het gebied, de vier havengemeenten, de Provincie en Rijkswaterstaat. Tot nu toe zijn de overheden in het Noordzeekanaalgebied wel actief met uitvoeren van concrete projecten om duurzaamheid op bedrijventerreinen te bereiken, maar is het beleid nogal versnipperd. Door betere afspraken te maken hoopt het bestuursplatform te bereiken dat er meer duidelijkheid ontstaat voor bedrijven en dat er geen ongewenste concurrentie gaat plaatsvinden tussen gemeenten bij het vestigen van bedrijven.

Een duurzaam bedrijventerreinen is een terrein waar samenwerking tussen bedrijven en overheden zich richt op het verbeteren van het bedrijfseconomische resultaat, de vermindering van milieubelasting en efficiŽnt ruimtegebruik. Tijdens het congres bleek dat op veel terreinen in het Noordzeekanaalgebied al projecten lopen, bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing en gezamenlijke afvalverwerking. Maar er is nog veel meer mogelijk. Zo betoogde inleider Jan Cleij , ex-directeur van de Milieudienst Amsterdam en adviseur van het kabinet op het gebied van intensief ruimtegebruik, dat bedrijven meer kunnen doen aan het gestapeld bouwen. Overheden zouden meer andere functies, zoals recreatie, cultuur en natuur aan de bedrijfsterreinen zouden toevoegen. Een andere inleider, architect Ernst von Meijenfeldt gaf voorbeelden hoe elders in Nederland bedrijfsterreinen creatief worden vormgegeven.

Een belangrijke verbetering die in het Noordzeekanaalgebied nog zou kunnen plaatsvinden is de introductie van parkmanagement op de bedrijventerreinen. Parkmanagement is een vorm van beheer van bedrijventerreinen, waarbij overheid en bedrijfsleven samenwerken aan het verbeteren en behouden van de kwaliteit voor de gebruiker. Inleider Peter Dessens, parkmanager van het bedrijfsterrein Kleefsewaard in Arnhem, noemde parkmanagement de sleutel voor het tot stand brengen van duurzame bedrijventerreinen.

Het bestuursplatform Noordzeekanaalgebied is van plan binnen korte tijd te komen met een programma voor duurzame bedrijventerreinen in het Noordzeekanaalgebied. Hierin zullen een aantal voorbeeldprojecten zijn opgenomen. De deelnemers aan het congres hebben hiervoor in de workshops en de levendige forumdiscussie, ideeŽn aandragen die in de komende weken zullen worden uitgewerkt door het Projectbureau. (Bron: Prov. NH)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl