Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 17 Februari 2004 Programma-management Duurzame Energie

Duurzame energie heeft in de Kop van Noord-Holland de aandacht. Veel projecten richten zich geheel of gedeeltelijk op het opwekken of op het gebruik van duurzame energie. Kansrijke projecten echter komen soms niet volledig tot hun recht omdat de initiatiefnemers niet over voldoende managementcapaciteiten beschikken. Een aantal projecten hebben dan ook extern management aangeboden gekregen. Enkele uitgevoerde projectwerkzaamheden zijn: het maken van een duurzame energiescan voor een biomassavergister, het opstellen van een haalbaarheidsonderzoek voor de aanleg van nieuwe windparken en het schrijven van een plan van aanpak voor de energievoorziening van bezoekerscentrum Michaëlshof

Initiatiefnemers

In opdracht van Projectbureau Kop & Munt en het Gewest Kop van Noord-Holland heeft het bureau Trilance in energie, ecologie en economie een programma-management voor duurzame energie projecten opgesteld.

Voordelen

Projecten die bijdragen aan een sociaal economische versterking van de Kop van Noord-Holland die duurzaam met energie omgaan, krijgen professioneel management aangeboden. Trilance geeft ondersteuning in de organisatorische processen van een project en in het nemen van marktinitiatieven, geeft begeleiding bij het werven van financiële middelen, motiveert en stuurt daar waar nodig en houdt de voortgang en effecten van de uitvoering in de gaten.

Bijzonderheden

De sterke uitgangspositie van de Kop van Noord-Holland als het gaat om onderzoek naar en het toepassen van duurzame energie, is opvallend. In deze regio is er voldoende ruimte voor het opwekken van windenergie, zijn er belangrijke biomassa-reststromen beschikbaar, is een kennisconcentratie aanwezig met name bij het ECN en niet onbelangrijk de politiek is in de ontwikkelingen rondom duurzame energie geïnteresseerd.

Projectgegevens

Startnovember 2001
Looptijd1 jaar
Leader+ bijdrageÄ 22.947

Achtergrond informatie

Het initiatief voor deelname aan het Europese Leader programma is genomen door het regionaal economisch stimuleringsprogramma Kop & Munt. Gedeputeerde Verburg van de Provincie Noord-Holland, verantwoordelijk voor Kop & Munt, heeft dit initiatief politiek ondersteund; vanuit de Provincie Noord-Holland is 2,18 miljoen Euro (4,8 miljoen gulden) als co-financieringsmiddelen beschikbaar gesteld. Daarnaast heeft gedeputeerde Verburg, met in zijn portefeuille Landbouw, Economie en Europese Betrekkingen een grote bijdrage geleverd aan het verkrijgen van gelden uit het Leader+ fonds.

Het doel van Leader+

Het Leader+ programma dat nauw samenwerkt met Kop & Munt, benut de kracht van de regionale bevolking om het platteland verder te ontwikkelen en leefbaar te houden. IdeeŽn afkomstig uit het gebied zoals van verenigingen en andere organisaties, die in projectvoorstellen uitgewerkt zijn, worden geÔnventariseerd en beoordeeld op de voor de regio relevante criteria. De speciaal voor Leader+ samengestelde werkgroep, in Europese termen de Plaatselijke Groep genoemd, honoreert wel of niet de aanvragen. Ook hierin heeft de eigen bevolking een belangrijke rol toebedeeld gekregen. Leader+ is een fonds dat bestemd is voor de inwoners. Daarbij hebben zij ook de zeggenschap over de besteding van de gelden door middel van de Plaatselijke Groep die de bevolking breed vertegenwoordigt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Projectbureau Kop & Munt/Leader+
Willemsoord 30
1781 AS Den Helder
tel. 0223 66 84 70
fax 0223 66 12 45
(Projectleider Leader+ Anita Meijer)

Achtergrondinformatie over Leader+ kunt u vinden op www.leader-plus.org/

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl