Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 24 September 2004 Schipper koerst op ontwikkelingsmaatschappij Noord-Holland Noord

Hans Schipper, gedeputeerde economie van de provincie Noord-Holland, vindt dat Noord-Holland het voorbeeld moet volgen van andere regio's in het land met de oprichting van een eigen ontwikkelingsmaatschappij. Dit zei Schipper vanmiddag op een bijeenkomst aan boord van De Clipper Stad Amsterdam, waar 70 bestuurders en ondernemers op zijn uitnodiging bijeen kwamen om hierover te praten.

Volgens Schipper werkt de ontwikkelingsmaatschappij in de praktijk. Dit blijkt uit een onlangs gehouden evaluatie door het Ministerie ven EZ naar het functioneren van de ontwikkelingsmaatschappijen in Oost-Nederland, Noord-Brabant, Noord-Nederland en Limburg. Hieruit blijkt dat dankzij de bundeling van krachten de innovatiekracht van bestaande bedrijven sterk is gestegen. Ook investeren de bedrijven in deze regio's veel meer in kansrijke activiteiten en heeft een substantieel aantal kansrijke bedrijven van buiten de betreffende regio's zich in deze vier regio's gevestigd.

Geen mammoetorganisatie

Hoe stelt Hans Schipper zich de nieuwe ontwikkelingsmaatschappij voor? 'Het zal zeker niet meer van hetzelfde zijn, maar door overname van het oude juist nieuwe dingen toevoegen aan ons streven naar optimale economische ontwikkeling', aldus Schipper. 'Het zal een NV zijn met voldoende overtuigingskracht om zaken voor elkaar te krijgen. Acht á negen stevige, ervaren professionals zullen onder gezag van een Raad voor Commissarissen en met voldoende budget door u en ons bijeengebracht, de schouders zetten onder de uitvoering van alle ambities. Het wordt geen mammoetorganisatie, eerder klein genoeg om flexibel en snel op te treden, maar ook weer groot genoeg om voldoende gezaghebbend te zijn en veel werk te verzetten'.

Geen extra geld

Schipper drukte de aanwezigen ook op het hart dat het gemeenten en bedrijfsleven geen extra geld kost. Het gaat erom dat met dezelfde financiële middelen die nu al aan diverse doelen wordt uitgegeven, meer wordt gedaan.

Aanleiding

Provinciale Staten hebben begin van dit jaar een motie aangenomen, dat de regio als geheel het schaalniveau moet zijn om de bestuurlijke slagkracht te vergroten en versnippering tegen te gaan. Deze motie vormt de basis van de inspanningen van Hans Schipper om te komen tot een ontwikkelingsmaatschappij Noord-Holland Noord. Schipper benadrukt dat hij dat niet alleen kan maar de spelers in de provincie daarbij nodig heeft.

Ambities

Schipper zet de ambities en doelstelling voor een gezonden economische ontwikkeling nog eens op een rij :

Zorgvuldige aanpak

Schipper koerst op een groeimodel. Niet alles hoeft in een keer op de schop te worden genomen, maar datgene wat de ontwikkelingsmaatschappij doet moet van meet af aan goed zijn. Geen nieuw beleid ontwikkelen maar wél stevig de schouders zetten onder een effectieve uitvoering. We werken aan de integratie van bestaande organisaties: de drie bedrijfsregio's en de twee RES'sen. Dit gebeurd heel zorgvuldig, in overleg met gemeenten, organisaties en bedrijfsleven.

De belangrijkste taken van de nieuwe NV zijn:

Nú de kans

Schipper constateert dat in grote lijnen iedereen in de regio positief is over het initiatief. Hij benadrukt dat niet alles in één keer kan. De komende maanden gaat de provincie zijn best doen om het voorstel dat er nu nog ligt om te smeden in een daadwerkelijk besluit van Provinciale Staten. Hij roept aanwezigen op om in eigen kring de handen op elkaar te krijgen voor dit instrument waarvoor we nú een kans krijgen die niet snel weer voorbij zal komen. (bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl