Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 24 November 2004 Medewerking bedrijfsleven van cruciaal belang bij opleiden van technisch personeel

Cape Holland vormde op 22 november het toneel voor een bijeenkomst plaats over het opleiden van technisch personeel op MBO-niveau. Op uitnodiging van het ROC Kop van Noord-Holland en het kenniscentrum Kenteq, waren vertegenwoordigers van diverse bedrijven uit de regio aanwezig om zich gezamenlijk te laten voorlichten over nieuwe onderwijsconcepten en over de mogelijkheden om personeel op te leiden via een zogenaamde EVC-procedure. EVC staat voor eerder verworden competenties/kwalificaties. De sector Techniek van het ROC Kop van Noord-Holland werkt al gedeeltelijk met competentiegericht leren. Dit onderwijsconcept wordt toegepast in een MTSplus project competentiegericht onderwijs.

Competentiegericht onderwijs wil eigenlijk zeggen dat je cursisten centraal zet in het onderwijs en dat het leren van kennis, inzicht, vaardigheden, motivatie en houding geen losse aspecten meer zijn van het leerproces, maar dat je ze geÔntegreerd moet aanbieden. Daarbij is het van belang dat cursisten zoveel mogelijk in de daadwerkelijke praktijk van het bedrijf leren.

Sectordirecteur Han de Haas gaf in zijn toelichting dan ook aan dat medewerking van het bedrijfsleven hierbij cruciaal is. Het totale aantal opleidingen in de installatie-, elektro- en metaalbranche zal aanzienlijk worden teruggebracht. Hierdoor kan beter ingespeeld worden op de snelle technologische ontwikkelingen en de eisen die daaruit voortvloeien voor individuele werknemers in de bedrijven. Voor het bedrijfsleven is het derhalve van essentieel belang voortdurend in te spelen op de nieuwste ontwikkelingen. In het kader van employability werd een interessant model met betrekking tot EVC toegelicht.

Dit door Kenteq ontwikkelde model, maakt het mogelijk om werknemers via een 5-stappenplan te diplomeren en/of te certificeren. Stap 1 t/m 3 worden uitgevoerd door het bedrijf en Kenteq. Een zogenaamde EVC consulent van Kenteq gaat in gesprek met het bedrijf om na te gaan welke kennis en vaardigheden al bij een werknemer aanwezig zijn. Bewijsmateriaal wordt bijvoorbeeld door gerichte werkplekbezoeken in een dossier ondergebracht (stap 1). Vervolgens wordt het dossier gewaardeerd en stelt Kenteq een opleidingsadvies op (stap 2). In stap 3 wordt bepaald voor welke onderdelen van een opleiding een werknemer vrijstelling kan krijgen. Doordat heldere afspraken zijn gemaakt tussen Kenteq en het ROC Kop van Noord-Holland hoeft zo n werknemer dan bepaalde onderdelen van de opleiding niet te volgen. Dit bespaart tijd en geld. Het ROC Kop van Noord-Holland kan via het trajectencentrum een individueel, dus op maat gesneden scholingstraject verzorgen (stap 4). Cursisten kunnen vervolgens op elk moment van het jaar starten met hun opleiding (stap 5) en deze flexibiliteit wordt door het trajectencentrum gegarandeerd.

De aanwezige bedrijven reageerden enthousiast op deze nieuwe ontwikkelingen bij Kenteq en het ROC. Vanzelfsprekend kwamen er vragen rondom de financiering van deze EVC-procedures. Aangegeven werd dat er mogelijkheden voor subsidiŽring aanwezig zijn.

Dagvoorzitter Jan Kortlever van Kenteq concludeerde dan ook dat het een vruchtbare bijeenkomst was en dat het wellicht een goed idee is om vaker dit soort bijeenkomsten te organiseren met het bedrijfsleven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de directeur van de sector Techniek, de heer Han de Haas, telefoon (0223) 611 350. (Bron: ROC KvNH)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl